Доњи дом о Србима 1863.

Мисија коју су у првој половини 1863. године обавили кнегиња Јулија Хуњади, др Филип Христић и Владимир Јовановић (отац Слободана Јовановића) скоро да је избрисана из сећања. Времена се мењају, али неке теме остају. Које су сличности и разлике, има ли поука? Све што има одређену вредност заснива се на континуитету.

Милан Христић, син Филипа Христића, објавио је код Геце Кона 1910. године књигу „Србија и Енглеска пре пола века".

Сви цитати у овом тексту су из те књиге. Већ тада Милан Христић повлачи историјску паралелу између ближе и даље прошлости: „Читајући ове чланке енглеских новина од 1863. године, нама се силом натурају мисли о догађајима 1908-1909. године, не што бисмо хтели да их предамо забораву, но да се, за будућност, крстимо и куражимо надом, да резултат ‒ доцније, кад будемо опет дошли до висине на којој смо били пре 45 година - буде, бар приближан ономе, који смо тада постигли. Онда је, према нама, стајала као непријатељ, Турска, а данас нас Аустро-Угарска тера да у њој гледамо новог, опаснијег непријатеља." (стр. 79)

Увек нека велика сила. Милан Христић наводи да је његов отац Филип у Лондону 1863. г. најчешће виђао лорда Палмерстона и Гледстона, а ређе лорда Росела. Лорд Росел био је министар спољних послова у кабинету, коме је шеф био лорд Палмерстон, а у коме је Гледстон био министар финансија.

По њему (Филипу), главни чланови Владе били су Палмерстон, Росел и Гледстон, али у српском сукобу са Турцима главну улогу играо је г. Лејард, државни подсекретар у Министарству спољних послова. Када је енглеска штампа нападала Владу због турскофилске политике, „ударала" је на г. Лејарда. Када се Влада од тих напада бранила у Парламенту, то је радио господин Лејард.

Наводимо неколико одломака из говора г. Грегорија, који је у Доњем дому, 29. маја 1863, критиковао тадашњу турскофилску политику.

„Није ми намера да улазим у описивање данашњег стања у Србији; довољно је било да кажем да је народ срећан и задовољан својом владом, и земља да је добила много тиме што се ишчупала из турских шака. Када би господа чланови Парламента читали Ранкеову 'Историју Срба', што сумњам да ће чинити, јер је књига досадна, они би видели, да је Србија, за време турске владавине, била земља побуна, покоља и крвопролића; да је народ српски бивао злостављан, а да у земљи није било сигурности, ни личне ни имовине, да је Србија, уопште, тада била у положају у коме се данас находе словенски народи око ње, који су још и даље остали под турским јармом.

Али ако би ко хтео да види и другу страну ове медаље, нека прочита књигу коју је написао један енглески свештеник, после овогодишњег свог путовања по Србији.

(Г. Грегори вероватно мисли на књигу Вилијема Дентона који је боравио у мисији у Србији.) Ту ће читалац видети да је народ српски срећан и задовољан, да стално напредује, да се путеви граде у свим правцима, и да сав прогрес, који је до сада постигнут, почиње од дана ослобођења Србије. Свештенство је поштовано и уважавано. Србија има своју Народну скупштину, која своју власт врши разумно и одмерено." (стр. 137‒138)

„Неколике само цифре показаће најбоље, жалосне последице бомбардовања. За првих шест месеци 1860. год. и за исту периоду времена 1861. год., увоз у Београд износио је 30 и 31 ½ милион турских гроша, а за одговарајућих шест месеци у 1862. години пао је на шеснаест милиона, дакле целокупна трговина опала је за 50%." (стр. 153)

„Сви конзулски извештаји слажу се и у томе, како се обећања, која су дана султанским ферманима, апсолутно не одржавају. Вицеконзул у Сарајеву помиње да у целој Босни и Херцеговини живи 490 000 Муслимана а 710 000 хришћана." (стр. 174)

„Говор г. Грегорија трајао је више од два сахата, и учинио је јак утисак у Парламенту, нарочито, кад је говорник, са документима у руци, побијао тврђења Лејарда, и износио право стање ствари у Турској." (стр. 184)

У наредном тексту навешћемо делове говора г. Лејарда, који је оспоравао право Србије на независност, сматрао да је њен интерес да остане у оквиру Османске царевине, да држава која има милион становника не може да има министарство иностраних послова ни посланства у престоницама великих сила, не може да има педесет хиљада војника... једном речју, суморна слика српске слободе у виђењу подсекретара у Министарству иностраних послова, једини спас за Србију је да буде у турском ропству...

У расправи је саопштен податак да је г. Лејард био главни акционар Отоманске банке.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво