Не потцењујмо укус одбачене хране

Годишње се баци чак једна трећина произведене хране. Проблем отпада насталог бацањем хране све више заокупља светску, али и домаћу јавност. Тако је, у оквиру кампање „Храна се једе, не баца се“ филмовима о храни и вечером припремљеном од спасене хране обележен седми „Грин фест”.

Годишње се баци око 1,3 милијарде тона хране годишње, а процењује се да одбачена храна има вредност око хиљаду милијарди долара. Бачена храна на годишњем нивоу може три пута да нахрани гладне у свету. Чак и када бисмо ставили на страну материјалне издатке, остаје велики проблем самог отпада, који се стално повећава, доприноси убрзавању климатских промена и смањењу пијаће воде.

Спасавање одбачене хране је стога постало међународни приоритет. Република Француска је прва у свету (2015. године) усвојила закон који би требало да олакша донирање хране и промовише паковање вишкова који остају у ресторанима. У нашој земљи је формирана радна група за израду закона који ће третирати ту област. Кампања Центра за унапређење животне средине „Храна се једе, не баца се" наишла је на подршку Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Делегације Европске уније у Србији и ЕУ инфо центра.

Вечера од спасене хране

Трећег дана овогодишњег Међународног фестивала зелене културе „Грин фест" (15‒18. новембар) приређена је пројекција филма „Само ти једи: прича о бацању хране", након које су сви посетиоци Фестивала могли да уживају у врло декоративним и примамљивим специјалитетима од спасене хране. Храну је донирао сервис „Моја пијаца", а јела су припремили ученици и наставници београдске Угоститељско-туристичке школе.

Одржана вечера је део кампање коју организују у Центру за унапређење животне средине како би едуковали грађане о многобројним проблемима који настају у животној средини због бацања хране.

Директорка Центра Ивана Јовчић упозорила је на чињеницу да чак једна трећина укупно произведене хране на свету буде бачена, и додала да је то изазов са којим се морамо суочити, како због последица у животној средини тако и због финансијског аспекта тог проблема. Нагласила је: „Нема никаквог смисла производити и куповати храну коју ћемо бацити, и због тога је кампања ʼХрана се једе, не баца сеʼ пре свега усмерена на општу јавност и појединце, како бисмо активно деловали и заједно смањили количине хране које заврше на депонији".

Сенка Пантић, директорка Угоститељско-туристичке школе, напоменула је да се од првог дана школовања посебно улаже у изградњу правилних ставова ученика према здравој исхрани и храни уопште. Одговорно понашање ученици преносе даље у своје породице и окружење, несвесно постајући део неопходног решења за тај глобални проблем. 

Најбоље употребити до...

Бројни фактори доприносе непотребном бацању квалитетних намирница. Данас се већина производа обележава са „Најбоље употребити до", што представља информацију о гаранцији квалитета производа (свежина, хрскавост, итд.), док се на мање видном месту обележава крајњи рок употребе намирница, који има безбедоносни карактер, и увек одудара од датума наведеног у категорији „Најбоље употребити до". Због таквог обележавања производи се бацају много пре истека рока употребе.

Воће и поврће бира се углавном на основу естетске привлачности, па намирнице које су мање „лепе на око" често завршавају као отпад уместо да се даље обрађују или донирају организацијама које се баве дистрибуцијом хране рањивим групама.

 Приредила: Данка Белошевић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. мај 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом