петак, 11.11.2016, 17:50 -> 19:48
Извор: РТС
Аутор: Владана Рашић Драгојевић
Јесења трпеза ‒ бундева
Са обиљем драгоцених лековитих састојака, бундева је незаобилазна намирница на јесењој трпези. Донедавно се нису толико познавала лековита својства те јесење намирнице, чак је по неким местима гајена искључиво за исхрану стоке.
Пулпа плода и семена су јестиви. Пулпа је богата водом, влакнима, протеинима и витаминима и користи се у исхрани, најчешће термички обрађена. Семена су богата масним уљем, протеинима и минералима и користе се печена, као посластица или за добијање уља хладним цеђењем.
Бундевино уље је црвенкасте боје, квалитетно, лако сварљиво. Уље је богато омега 3 и омега 6 есенцијалним масним киселинама које повећавају енергију организма, побољшавају здравље репродуктивних органа и обезбеђују леп изглед коже, као и бољу функцију централног нервног система, тј. мозга.
Такође, стручњаци тврде да бундевино уље регулише ниво холестерола, превентивно делује код функције мокраћне бешике и помаже у лечењу синдрома иритабилних црева. Истраживања су потврдила да то уље смањује ризик од појаве неких врста камена у бубрезима.
Бундева садржи каротен или провитамин А, витамин Ц и витамине Б групе ‒ Б1, Б2, Б3, Б6, али и ниацин, фолну киселину. Од минерала највише има калијума, фосфора, калцијума и гвожђа, као и многих олиго и микроелемената. Садржи и више од 60% незасићених масних киселина и богата је биљним протеинима, беланчевинама. Садржи и пектине, целулозу, као и друга биљна влакна, што је чини лако сварљивом па могу да је једу већ и бебе. Масноћа готово да нема, јер се у 100 грама бундеве налази само тридесетак калорија.
Семе бундеве има чак двадесет пута већу калоријску вредност од плода, јер садржи више беланчевина, угљених хидрата и масти. Семе бундеве препоручује се и као ефикасан и нешкодљив лек против дечјих глиста и пантљичаре. Осим деце, семе бундеве могу да узимају и труднице, дојиље, старији и особе са болесном јетром. Свакодневно треба да га једу и мушкарци са оболелом простатом јер смањује тегобе.
Кулинарске могућности са бундевом су велике, припремају се разне врсте слатких и сланих јела. Најчешће се користи кувана, динстана, печена, или као надев за разне колаче, затим за супе, варива, припремање пекмеза, џема, слатког и сока.
Бундева има и свој празник. Дани лудаје се у Кикинди одржавају традиционално сваког октобра а у Америци се за Ноћ вештица праве чувене лампе од бундеве.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар