Галерија науке и технике САНУ ‒ обележавање годишњице

У четвртак, 10. новембра 2016. године, у 18 часова, у Галерији науке и технике САНУ (Ђуре Јакшића бр.2) биће отворена изложба „НАУКА И ТЕХНИКА: Реализована решења чланова Одељења техничких наука САНУ“ у оквиру обележавања 175 година САНУ.

Одељење техничких наука Српске академије наука и уметности је скуп изузетних истраживача и научника који су својим радом допринели угледу Србије, али и нашем свакодневном окружењу и квалитету живота. Чланови Одељења су аутори бројних публикација које су цитиране хиљадама пута, техничких решења, патената и иновација, великог броја монографија које су објавиле познате издавачке куће.

Педесетих година 20. века њихове активности су биле пре свега у областима машинства, грађевинарства, електротехнике и технологије. Били су пројектанти многих значајних мостова, бродоградилишта, бродова, ваздухоплова и других објеката.

Експлозивни развој нових материјала, рачунарства и информационих технологија крајем 20. века (посебно у овом веку), као и резултати основних истраживања у физици, хемији и математици ‒ утицали су на померање тежишта рада Одељења техничких наука.

То је довело до изузетних резултата у истраживањима плазме, у физичкој електроници чврстог тела са посебним нагласком на интеграцију квантних феномена, у карактеризацији и развоју нових материјала, микроелектроници, примени миметичких метода у биомедицини, моделирању физичких поља и структура, решењима у саобраћају.

Прослава 175-годишњице САНУ права је прилика за скромни приказ многих практичних реализација које су настале кроз научноистраживачки рад чланова Одељења техничких наука САНУ и њихових сарадника.

На изложби су приказане неке реализације и методе које карактеришу области рада Одељења, а шпвезане су са радом чланова активних после 1986. године. Поменута 1986. година је одабрана као пресечна, јер је тада САНУ издала историју рада која сумира резултате до дана њеног издавања.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара