Ако заборавите пуњач

Последње генерације мобилних телефона показују да су популарни велики екрани који троше и више енергије. Зато су научници нашли нов начин за надокнаду енергије и креирали први телефон који се пуни помоћу сунчеве светлости.

Са модерним технологијама мења се свет, мења се друштво, као и начин размишљања. Чини се да смо паметнији, а у томе нам помажу све траженији модерни, скоро савршени ‒ мобилни телефони.

Идеја је да у блиској будућности већина мобилних уређаја има батерије које се могу пунити сунчевом енергијом.

Пробни модели већ су направљени уз подршку Универзитета у Мичигену, где су конструисане потпуно прозирне соларне ћелије које могу претворити сваку стаклену површину у соларни генератор.

Нови уређај је креиран тако да се невидљива инфрацрвена и ултраљубичаста светлост сакупља читавом површином екрана а затим усмерава на његове ивице, где се налазе фотоволтичке соларне ћелије.

Тим научника ради на томе да максимално повећа ефикасност ћелија, како би време пуњења било што краће.

Први соларни мобилни телефон направљен је у Кини и већ је имао светску премијеру.

Приредила: Александра Стојановић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара