Франсис Скот Фицџералд: један од највећих америчких писаца 20. века

Чувени амерички писац Франсис Скот Ки Фицџералд добио је име по свом претку Франсису Скоту Кију, који је написао стихове америчке химне „Барјак искићен звездама“. Писац се тиме изузетно поносио.

Франсис Скот Фицџералд родио се 24. септембра 1896. у Минесоти, у породици ирских досељеника, која је имала  веома дуг родослов у Америци. Одраставши у отменој четврти Сент Пол, у породици сиромашнијој од осталих у крају, рано је постао свестан снобизма богатих.

Ипак, осећао је велику жељу да се истакне, па је тако и на Академији Сент Пол и у католичком интернату „Њуман" у Њу Џерзију био неомиљен ‒ управо због жеље да се свима допадне.
Помогли су му успеси у спорту, а затим се у Сент Полу придружио „Елизабетанском драмском клубу", аматерском позоришту за које је написао неколико драма.

У лето 1913. године први пут је изведена „Кукавица", коју је Фицџералд режирао и где је играо споредну улогу.

После интерната, уписао је студије на престижном Принстону,  на коме је студирао и будући критичар Едмунд Вилсон.

Фицџералд пише драму за универзитетски драмски клуб „Триангл" и доказује свој таленат, а у представи наступа у женској улози. Постаје и уредник важног књижевног часописа „Тигар".

Међутим, друштвени и спортски успех омета га у академском напредовању, па Фицџералд не успева да дипломира. Ипак, почиње да пише свој први роман и незаустављиво се креће ка зацртаним друштвеним циљевима.

Зелда Сејр

Спремајући се за учешће у Првом светском рату, на обуци у Алабами упознаје Зелду Сејр, црвенокосу, привлачну и веселу судијину ћерку. Рат се завршава, он остаје сам на улицама Њујорка, без посла, а једина светла тачка је љубав према Зелди.

Почиње да ради у издаваштву, пише приповетке, али не успева да заради на њима, па Зелда раскида веридбу. Фицџералд се одаје алкохолу и даје отказ на послу.

Ипак, спасава га рад: године 1920. појављује се његов први роман „С ове стране раја" и одмах постиже велики успех.

Наставља да пише, има среће у проналажењу доброг агента који успева да уновчи његов рад. То утиче на Зелдину одлуку да му се врати и уда се за њега.

Медени месец Франсиса и Зелде претвара се у једну бескрајну журку по Њујорку и Принстону; троше осамнаест хиљада долара, живе у хотелима, играју по ресторанским столовима, скачу у фонтану хотела „Плаза". Зелда једном приликом изјављује да је вожња на крову таксија скупа. Млади брачни пар ужива, понаша се неозбиљно и забавља се са бескрајним ентузијазмом. Њихов разуздани начин живота доноси други роман „Лепе и проклете", као и бројне приповетке које им доносе велику зараду.

Прве године роман је продат у четрдесет хиљада примерака, а насловну страну красио је пар сличан Скоту и Зелди.

„Велики Гетсби" и раскалашни живот

Фицџералдови посећују Европу, уживају на француској ривијери и живе расипнички. Тамо настаје „Велики Гетсби". По Фицџералдовом мишљењу, тамошњи становници живе како треба, углађено и раскошно.

Међутим, он се није увек углађено понашао, чак ни кад је био трезан. Журке на плажи и пливање у забаченим заливима постају део романа „Блага је ноћ".

Зелдина афера са француским авијатичаром оставила је дубоке ожиљке који се виде и у његовим књигама. Обоје су се одали пићу и међусобном неповерењу. Отишли су у Париз, где је Фицџералд био најпознатији амерички књижевник; тамо је упознао и Хемингвеја, али се убрзо посвађао и са њим.

После боравка у Холивуду, неуспелог сценарија и неплаћених хотелских рачуна које су оставили на нагомиланом хотелском намештају, пар се враћа у Париз. Зелда се бави плесом, а писац наставља да пије, љубоморан на њену нову страст.

Емотивно потонуће

У априлу 1930. године Зелда доживљава тежак нервни слом. Смештају је у психијатријску болницу близу Женеве. Скоту је било забрањено да је посећује, а лекар му је објаснио да је њен највећи страх ‒ његово опијање.

Тек у септембру 1931. године лекари су закључили да Зелда може да се врати у Америку. Све то послужило је Фицџералду као материјал за роман „Блага је ноћ". Роман је објављен 1934. године и није доживео већи успех.

За то време је и Зелда написала роман „Сачувај валцер за мене", који је првенствено био напад на Фицџералда. После очеве смрти, Зелда поново доживљава нервни слом, па је смештају у болницу у Балтимору.

Фицџералд поново покушава да успе као сценариста у Холивуду. Тамо упознаје Енглескињу Шилу Грејем, успешну колумнисткињу и заљубљује се у њу. Она му доноси извесну стабилност и вољу за животом у најтежим тренуцима.

Живећи на периферији Холивуда, писац опет пише приповетке, као и последњи, недовршени роман, „Последњи тајкун". То је дело које разоткрива Холивуд, сву његову суровост и мрачну страну.

Међутим, писцу није остало времена за било шта друго: 21. децембра 1940. умире од срчаног удара. Његова смрт дошла је као последица алкохолизма, као и неуредног емотивног и професионалног живота.

Католичка црква одбила је да га сахрани на освећеној земљи. Тек знатно касније, Скоти, ћерка Фицџералдових, пренела је посмртне остатке својих родитеља у Мериланд.

Једва је било новца за сахрану, а до данас „Велики Гетсби" продат је у неколико милиона примерака. Несхваћен у своје доба, Франсис Скот Фицџералд је током времена постао један од највећих америчких писаца 20. века.

Приредила: Татјана Цвејић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара