Тепих ливада на Тари ‒ један милиметар годишње

Резерват природе Црвени поток место је од великог значаја за науку. У његовим тресетним слојевима могу да се нађу фосилизована зрна полена која чувају податке о историји биљног света, климатским променама, условима станишта Таре, али и читаве Србије.

Лепоте Таре опеване су у многим стиховима, описане у књигама, научној и стручној литератури. Ту планинску лепотицу красе  драгоцености због којих заслужено и с поносом носи титулу јединственог националног парка.

Много је тога што оку посматрача, а љубитељу природе буди пажњу и истраживачки дух. Оно што распламсава машту и фантазију јесте вековна игра Црвеног потока и беле, ледене, Тепих ливаде.

У средишњем делу резервата природе на Тари, налази се Црвени поток на висоравни Митровац, а њега краси чудновата природна појава названа Тепих ливада.  До проглашења резервата на том локалитету није било експлоатације шуме, те је растиње очувано још из леденог доба.

Тресетиште тепих ливада настало је задржавањем воде из оближњег потока, услед подлоге која је непропустљива. Недостатак кисеоника, већа количина воде и ниске температуре онемогућили су распадање биљних остатака и довели до њиховог таложења.

У тако хладној и влажној клими расту беле маховине рода Sphagnum. spp., које одумирањем стварају наслаге белог тресета. Таложење подлоге почело је у постглацијалном периоду, крајем леденог доба.

Да феномен буде већи и прича мистериознија, тек тепих ливаде, старе неколико хиљада година, и даље расту по један милиметар на годишњем нивоу.

Никаквом се сликом, фотографијом, реченицом не може описати лепота тог призора, леденог белог тепиха усред раскошне прашуме...

Спектар боја 

Невероватан, готово митски призор Тепих ливаде, опасане мешовитом шумом смрче, јеле, јове и Панчићевом омориком, оставља без даха посетиоце из целог света.

На том месту, човек мора да застане и загледа се у далеку прошлост, док присуствује јединственом стварању будућности од фосилних сведока историје, док природа вековима неометано тка најдрагоценији бели тепих на свету и по ко зна који пут показује свој раскошни таленат опстанка.

На том и таквом месту човек прерасте себе и своју пролазност и остане само неизречена молитва њеном величанству, планети Земљи.

Приредила: Наташа Нешковић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара