Кестен ‒ симбол јесени

Стари народи користили су кестен за јачање организма, док су се у средњем веку плодови питомог кестена употребљавали као важна намирница у исхрани сиромашних слојева друштва. Изузетно је хранљив, садржи врло вредне минерале и витамине као што су магнезијум, калцијум, калијум, фосфор, гвожђе и скоро све групе витамина Б

У природи постоје дивљи и питоми кестен. Јестив је само питоми, али су лековита оба. Чај од дивљег кестена веома благотворно делује на респираторне проблеме, ублажава симптоме бронхитиса и астме, потпомаже лечење проширених вена и целулита и управо из тог разлога  налази се у саставу многих крема.

Сматра се да је питоми кестен у далекој прошлости био распрострањен у Малој Азији, а да се одатле ширио даље на запад. Данас највише расте у јужној Европи и Средоземљу. Достиже висину 20-30 метара а може бити старији од 500 година.

Крошња је широка и густа, лоптастог облика, кора дрвета у старости уздужно испуцала, смеђесива. Листови су дугуљасти, крупно назубљени, са лица сјајни, са наличја длакави.

Цвета у јуну после листања. Плод је орашица смеђе боје. У заједничкој куполи се развијају најчешће по три плода. Купола је лоптаста, густо покривена игличастим бодљама. У време сазревања опада заједно са плодом и пуца на четири дела. Кестен годишње може дати више од 200 килограма плодова.

Воле га пчеле

Дрво кестена је доброг квалитета па има и примену у дрвној индустрији. Користи се за израду дасака, греда, шперованог дрвета и панел плоча, а отпаци се користе у фабрикацији плоча иверица, у индустрији намештаја. Кестеновина се користи и као сировина у индустрији целулозе и папира. Папир добијен од кестеновине има све особине средње финог папира.

Питоми кестен је значајна биљка и за развој пчеларства. Пчелари га цене као високопродуктивну медоносну биљку, јер има обилан полен и много нектаријума.

Антрополози тврде да је питоми кестен прво што је човек јео. У прошлости су га јели печеног и куваног, како га користимо и данас, а од млевеног кестена правили су напитак који је служио као замена за кафу.

Главни састојак кестена је скроб и има га двоструко више него у кромпиру, па је у Кини, Јапану и јужној Европи једна од важнијих намирница.

Хранљиве вредности кестена

Плодови питомог кестена чисте крв и јачају имунитет, тешко се варе, али зато дају пуно енергије, јер садрже много угљених хидрата, беланчевина, шећера, масти и целулозе.

Стари народи користили су кестен за јачање организма, док су се у средњем веку плодови питомог кестена употребљавали као важна намирница у исхрани сиромашних слојева друштва. Изузетно је хранљив, садржи врло вредне минерале и витамине као што су магнезијум, калцијум, калијум, фосфор, гвожђе, скоро све групе витамина Б.

Плодови се користе у исхрани на разне начине ‒ кувани, печени, у виду пиреа, сушени за брашно, у многим слатким и сланим јелима. Кестен не садржи глутен, због чега је стекао популарност у безглутенској исхрани.

И зато, док траје сезона кестена уживајте у свим његовим својствима, било да га једете печеног било у саставу разних посластица.

 

Приредила: Владана Рашић Драгојевић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара