Свеприсутни тајанствени сапутник ‒ Месец

Месец је саставни део нашег свакодневног живота. Он је пратилац људи и људске културе откад је човечанство постало свесно себе и света који га окружује. И премда много тога знамо о том нашем тајанственом пратиоцу, и много тога се једноставно подразумева, постоји много ситних, скоро неважних чињеница које ипак буде пажњу

Свеприсутни тајанствени сапутник ‒  Месец Свеприсутни тајанствени сапутник ‒ Месец
Mесец је слободан
 
Иако су амерички астронаути поболи шест застава на површину Месеца, то не значи да га Сједињене Државе поседују. Међународни закон који је донет 1967. године забрањује да иједна нација поседује планете, звезде или било који други природни објекат у космосу.
 
Ипак једини освојен
 
Месец је једини објекат ван Земље на који је крочила људска нога. 
 
Супер-Месец
 
Једном годишње, Месец изгледа 14% већи него обично. То се догађа онда када Месец који се креће по елипсастој путањи дође у тачку која је најближа Земљи ‒ у перихел. Пун Месец у перихелу назива се супер-Месец.
 
Чврста рука
 
Месец је више од тихог пратиоца на ноћном небу. Он стабилизује путању Земље тако да се она мање „труцка". Због тога је клима стабилнија, што је са своје стране допринело појави живота. Месец је такође одговоран за плиме и осеке на морима и океанима. 
 
Мисије робота
 
Три совјетске мисије робота сакупиле су око 320 грама лунарног тла и донеле га на Земљу ради проучавања. „Луна 16" је била прва мисија робота која се вратила из космоса.  
 
Тамна страна
 
Људи су проучавали Месец хиљадама година, али нису видели његову тамну страну све док свемирски брод није отишао тамо 1959. године. Месец се окреће око своје осе истовремено док кружи око Земље, тако да ми све време видимо једну те исту његову страну.
 
Ноћно светло
 
Месец је најсјајнији и највећи објекат на ноћном небу. Венера је друга.
 
Хладни делови
 
Подручја на Месечевим половима су изузетно хладна, температура износи око -272 степени Целзијусових. Неки делови кратера на Месечевим половима нису видели Сунчевога светла. На тим сеновитим местима примећени су трагови воде у леденом стању.  
 
Месечеве стене
 
Захваљујући програму Аполо, на Земљу је донето 382 килограма узорака стена ради проучавања. Још увек их проучавају... 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара