Неочекивани механизам памћења

Открити тајне људског мозга, схватити како он функционише, жеља је и борба научника кроз векове. Истраживачи су дошли су до нових неочекиваних сазнања о повезаности механизма памћења са узроцима епилепсије.

Истраживачи са Дјук Универзитета и Макс Планк Универзитета на Флориди за неуронауку, дошли су до нових неочекиваних сазнања о механизмима памћења.

Џејмс Мекнамара са Дјук Универзитета истакао је да научници сада полако откривају рад мозга и упоређују промене које се дешавају при нормалном раду мозга и процесе који се дешавају у мозгу када човек добија епилептичне нападе.

Наш мозак памти преко физичких промена у синапсама, ситним везама између неурона. Сада је пронађен потпуно непознат молекуларни механизам у мозгу. Захваљујући том проналаску могуће је открити зашто се јављају поједине болести и поремећаји , попут одређених облика епилепсије, објашњавају истраживачи.

Прва истраживања рађена су на мишевима. Пратио се рад "ТркБ" рецептора и утврђено је да они имају кључну улогу. Откривају шта се тачно догађа у процесу учења.

Захваљујући савременим микроскопима научници су били у ситуацији да имају увид у сваки појединачни детаљ рада одређеног дела мозга  код мишева и то у реалном времену.

Према речима Мекнамаре реч је о задивљујућој спознаји. Тај исти механизам који је задужен за памћење, такође је укључен и за појаву најчешћег облика епилепсије (епилепсије темпоралног режња) а који погађа управо онај део мозга који је одговоран за учење и меморију.

Ново откриће научницима улива оптимизам за проналазак лекова против разних можданих и неуролошких поремећаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи