Професионална оријентација - знам шта ћу бити!

Најлепше је када радимо посао који волимо. Нажалост, све је мање таквих примера. Због тога се, као помоћ у избору будућег занимања, примењује професионална оријентација.

Помоћ при избору идеалне професије има велику важност у формирању одговарајућег става према стварању професионалног духа и задовољства у будућем раду.

Опште је познато да је успешна каријера уско повезана са добро одабраним занимањем, али увек остаје питање, да ли се треба водити жељама или имати и увиду наше реалне могућности и способности.

Веома је важно критички проценити сопствене жеље и потенцијале, направити победнички план за сопствену будућност, освојити највише академске и пословне врхове, ићи у корак са модерним светом и пратити све што тај модеран свет може да понуди.

Стрес је саставни део приче

Професионална оријентација је психолошко процењивање способности, личности, интересовања, мотива и очекивања. Циљ је да се помогне у успешном избору занимања. Осим код избора школе или факултета, служи и при промени посла и избору другог занимања.

Професионална оријентација дефинише интересовања и способности попут интелектуалних, социјалних, емоционалних...

На тестирању се обично разматрају различите врсте интелигенције а на основу резултата и интервјуа, стручњаци дају препоруку занимања за које постоје предиспозиције успешности.

Свакодневно смо суочени са чињеницом, да наша деца после гимназије или стручне школе не знају шта, где и како. Доношење такве одлуке захтева велико знање, искуство и мудрост.

Стрес је саставни део ове приче, а за најбоље и најуспешније он је увећан, јер са високо оцењеним способностима и високим циљевима, долазе и већи страхови и озбиљнији изазови.

Родитељи су важна спона целог процеса уписивања у жељену средњу школу или на факултет јер многе породице брину о избору факултета, жељама и перспективи одређене професије на тржишту рада.

Приликом планирања будућности подршка и позитиван став врло су важни за тинејџера који пролази кроз процес уписа, ради што мање стреса, страхова и негативних мисли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије