Зашто је небо ноћу мрачно

Поглед на звездано небо један је од најлепших човекових доживљаја. Готово да нема особе која се при погледу на звезде није запитала ко смо ми, какав је свет у коме живимо, како смо настали? Чувена је реченица филозофа Имануела Канта „Звездано небо над нама и морални закон у нама“.

Зашто је небо ноћу мрачно Зашто је небо ноћу мрачно

Дан је светао, ноћ је тамна. Чињеница коју људски род прихвата од свог постојања. 
Научници су се однедавно, попут првих филозофа, запитали зашто је небо тамно ноћу поред толиких звезда. Питање је можда једноставно, искрено попут дечијег, али носи велики смисао.

Ако је Универзум бесконачан и ако постоји бесконачан број звезда зашто небо ноћу није тако светло као у сред дана?

Претпоставили би да тако велики број звезда може да осветли сваки део неба.

Захваљујући сликама које прикупља Насин Хабл телескоп, научници су дошли до закључка да је број звезда на небу далеко већи него што се до сада веровало и да износи неколико билиона.

Професор Кристофер Конселис са Универзитета у Нотингему, који је водио истраживања , истакао је да чак 90 процената галаксија у Универзуму тек треба да буде откривено. Према првим проценама број звезда је чак десет пута већи на небу него што се до сада веровало. Па ипак то није довољно да осветли небо.

Научници за сада верују, да због чињенице да су галаксије изузетно удаљене од Земље њихову светлост апсорбује интергалактичка прашина и гасови. Велика просторност, величина Универзума утиче на то да се у спектру светлости појављује црвена боја коју је теже видети.

Хабл телескоп и његове нове генерације у будућности донеће нам потпуно нова сазнања и како истиче професор Конселис та сазнања донеће нам одговоре на бројна питања пред којима се човек и данас налази. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара