„Икс означава место“

Поводом обележавања 27. рођендана, Музеј науке и технике у Београду, организује манифестацију „Икс означава место“ која траје до 27.октобра. Представљају се три програма: изложбе „Тама“, „Светло“ и Фестивал С.У.Т.Р.А.

Музеј науке и технике у Београду, организује манифестацију „Икс означава место" која траје до 27.октобра. Представљају се три програма: изложбе „Тама", „Светло" и Фестивал С.У.Т.Р.А. 

Изложба „Тама"

Изложба покреће низ питања која се тичу апсолутног поверења у науку и у музеолошку праксу, артефакте, као и у текстуалне легенде.

Изложене фотографије и лични предмети измишљених актера заокружују социолошку слику изложбе. Изложба „Тама" у себи садржи и питање и одговор.

Тама је негација појавног облика материјалног света и уводи нас у сферу свега могућег. У зависности од маште појединца, немогући догађаји постају могући. Зато изложбу прати мото: "Мрак је божанског порекла, он је отац Хипноса и Онеироса..."

Аутор изложбе је Предраг Царановић скулптор, дизајнер, редизајнер и историчар уметности.

Изложба „Светлост"

Изложбом је представљена историја научних разматрања, као и научници који су истраживали светлост те доказивали њено постојање, природу, примену и значај у простору и времену.

Дајући критички приказ истраживања светлости истакнуте су многе научне идеје теорије и области. Изложбом се разоткрива и приближава феномен светлости, некада као природне појаве а некада као производа људског ума, те математичке дисциплине и могућности примене математике у физици и астрономији.

Посетиоци могу да виде 30 експоната из Фонда Музеја науке и технике којима се мере, испитују или примењују одређена својства светлости, а коришћени су од научних истраживања до свакодневног живота. Аутор изложбе је Наталија Јеленковић, магистар математике. Аутор каталошког дела је Душан Петровић, виши кустос Музеја науке и технике у Београду.

Фестивал С.У.Т.Р.А.

Фестивал С.У.Т.Р.А. (Спој Уметности, Технологије, Разноврсног и Аутентичног) представља уметнике, институције, концепте и пројекте, који истражују везу уметности, науке и технологије кроз изложбу, разговоре, презентације и интерактивне радионице.

Фестивал С.У.Т.Р.А. је иницијатива Музеја науке и технике за поновно покретање фестивала уметности и науке у Београду. Фестивал истражује граничења, спајања, прожимања и сажимања технологије и уметности, анимирајући друштво у циљу развоја науке и уметности, указујући на то да су наука и уметност незаобилазни део свакодневице.

Аутор изложбе је Ивана Станић кустоса Музеја науке и технике у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара