Пссст! Молимо за фину тишину

Без обзира на то што је савремено доба донело много олакшица и погодности за лакши и комфорнији живот, неминовно је угрозило и оно без чега се не може, а тај списак је подугачак. На листи "угрожених", поред природних извора воде, нафте, минерала, биљних и животињских врста, обесхрабрује сазнање да је све теже "сачувати" - тишину.

Довољно је да преиспитамо околности у којима живимо и просторе у којима се свакодневно крећемо. За почетак - наш дом!

Чак и када искључимо све апарате, телевизор, телефон, музику, чује се непријатно брундање фрижидера, зујање кућних апарата, неумољивих клима уређаја, што наших што комшијских. A тек немилосдрна улична "свирка", "симфонијски оркестар" са оближњег градилишта, реновирање у стану поред, рапсодија какофоније и чудних, иритирајућих звучних таласа...

Колико је значајна тишина?

Не само што има благотворно дејство на наш нервни систем, тишина је и лековита а представља и јединствени имагинарни простор за размишљање. 

Студија из 2013. године о утицају различитих нивоа буке на мишеве, показала је да су само два сата тишине на дан помогла да се формира нови слој ћелија на хипокампусу (делу мозга који је одговоран за учење, памћење и емоције) тестираних животињица.

Познато је да наш мозак ради чак и онда када се тело одмара. У том периоду, мозак обрађује и складишти информације и догађаје који су се одигради током дана. Када процес иде добро, без ометања звучним таласима или другим ефектима, тада мозак укључује и режим који интегрише емоције и сећања, изазива машту, проширује и отвара наше нове могућности.

Последица мира и тишине јесте надахнуће креативности, али и отворености ка ширењу хоризоната.

Мање стреса и тензија

Када смо стално или често изложени буци наш мозак је угрожен и тело производи више хормона стреса док тишина има потпуно супротан ефекат. Одсуство буке смањује тензију у мозгу и телу.

Истраживачи, који су се бавили том темом, пратили су код испитаника промене у крвном притиску и циркулацији током тишине и у периодима изложености пријатној музици.

Тишина је победила! Два минута проведена у тишини ефикаснија су за релаксацију човека неко исто време проведено уз одабрану, умиријућу музику.

Обнављање менталних ресурса

Када учимо и док радимо требало би да будемо у тишини јер било какава бука омета наше мисаоне процесе и делује деструктивно. То веома често може да буде разлог за недостатак мотивације, пад концентрације а самим тим и повећање броја грешака.

Многобројне студије су показале да деца која живе у близини већих саобраћајница, крај градилишта, фабрика или у срединама где је повећан ниво буке, имају лошије оцене у школи, често не постижу добре резултате и неминовно имају проблем и са концентрацијом.

Дакле, наука саветује да приуштите себи фину тишину! Тишина може да се "слуша", у природи је најделотворнија а ако су услови за живот превише бучни, користите слушалице, тампоне за уши или стари, добри проверени рецепт, јастук преко главе!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара