Сатурналије - робови као господари и обрнуто

У Римском царству, током зиме, постојали су дани које је чувени Хорације назвао „децембарском слободом.“ Реч је о Сатурналијама, древној римској свечаности у част бога Сатурна, када је извођено много ритуала, а један је био посебно необичан.

У римској митологији, Сатурн је био бог новца и пољопривреде. Грчка митологија помиње га као Кроноса. Сатурн је био римски титан, син Цела (Неба) и Тере (Земље). Постао је владар тако што је кастрирао свог оца, а затим се оженио својом сестром Опс.

Митологија помиње да је појео сву своју децу из страха да ће га свргнути са трона, а једини преживели син, Јупитер, натерао га је да испљуне његову браћу и сестре. Сатурнови синови, Јупитер, Нептун и Плутон, постају касније владари космоса.

Сатурн је владао светом у тзв. „Златном веку", када су људи живели од земаљских плодова, и без рада, у стању друштвене једнакости. У његову част, у Римском царству одржаване су Сатурналије, свечаности које су асоцирале на идиличан живот људи у митско доба Сатурнове владавине. Оне су трајале између 17. и 23. децембра.

Ниједан извор не описује Сатурналије као целовиту манифестацију, већ се у више извора налазе фрагменти о празнику. Римски писац касне антике, Макробије, пише у својој драми о Сатурналијама као o фестивалу светлости који обухвата зимски солистициј (краткодневицу која пада 21. децембра), а паљење великог броја свећа том приликом симболизује потрагу за истином и знањем.

Забаве, коцкање, карневалска атмосфера...

Током Сатурналија, приносиле су се жртве у Сатурновом храму, на римском форуму и јавним гозбама, а празник карактеришу и даривање, забаве, коцкање, карневалска атмосфера.

Међутим, најзанимљивији обичај био је тај да робови седе за празничном трпезом, док их служе њихови господари. Према појединим изворима, они су тада обедовали заједно, а у изворима се помињу оба начина прославе.

Тих дана, робови су могли да глуме, и без страха од казне - да не указују поштовање својим господарима. Хорације бележи да су чак могли оштро да их критикују. Песник Катул је Сатурналије називао „најбољим од свих дана".

С обзиром на то да су Римљани поштовали и туђе богове у нади да ће стећи њихову наклоност, Сатурналије су претрпеле велику реформу 217. године пре н. е. после тешког пораза од Картагине током Другог пунског рата. Под утицајем Сибилских књига, Римљани уводе неке грчке обичаје, начин жртвовања и узвике „Io Saturnalia", који постају главна обележја празника.

Прослављање Сатурналија наставило се у 3. и 4. веку, иако се тада озваничава хришћанство, а претпоставља се да су поједини обичаји фестивала утицали на прослављање Божића и Нове године.

Одабрала:
Татјана Цвејић

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво