Самоубиство леминга: истина унутар мита

Леминзи, симпатични глодари који настањују северне географске ширине, познати су широм света по томе што им се приписује јединствена особина: када се њихов број претерано увећа, они наводно, као на нечији знак, полазе на велико путовање које се завршава трагично – масовним самоубилачким скоком са високе литице.

Драмска привлачност ове слике довела је до многобројних помињања леминга у популарној култури, разноликих тумачења инстинкта или мотива који би могао да их нагони на аутодеструкцију, као и свеприсутне употребе у виду метафоре за масе које слепо срљају у сопствену пропаст.

Некада популарна рачунарска игра Lemmings компаније Psygnosis подигла је ову метафору на виши ниво, заменивши глодаре човечуљцима кадрим да користе алатке и да се довијају како да превазиђу све препреке које им се нађу на путу ка фаталном самоостварењу.Масовно самоубиство леминга је, међутим, ништа друго до широко распрострањени мит.

У стварном свету, леминзима самоубиство није ни на крај памети. Научници претпостављају да су настанку и учвршћивању такве идеје вероватно допринеле уобичајене масовне миграције ових глодара, који често у великом броју, у потрази за храном и новим стаништима, пролазе кроз непроходне области, преко река и урвина, што некада може да доведе и до тога да се неке од животиња збиља сурвају или да посматрачу барем тако изгледа. Други разлог због ког прича о самоубиству леминга многима звучи веродостојно лежи у томе што популације леминга показују екстремно варирање - једне године их буде много, а већ наредне их готово нема.

Мит о самоубиству леминга нарочито је подстакнут филмом компаније Дизни «Бела дивљина» из 1958. године у ком се уистину види мноштво лемингâ који скачу са литице у море. Филм је, међутим, снимљен тако што су леминзи, које су ауторима за новчану накнаду доносила деца из локалне заједнице Инуита (филм је сниман у нетакнутим пределима Канаде), окупљани на месту снимања и нагоњени да пред камерама покажу своју склоност самоубилачком скоку.

Ипак, добро је познато да се у готово сваком миту, ако се дубље анализира, може пронаћи и понеко зрнце научне истине, чак и ако је та истина потпуно неочекивана и прилично удаљена од онога што сам мит тврди. У случају леминга, истина до које су научници дошли тиче се математичког модела који приказује кретање величине популације ових глодара кроз време.

Математичари су, наиме, показали да су огромне осцилације броја леминга заправо последица њихове високе стопе размножавања, највише у свету глодара, која премашује одређену критичну вредност изнад које популација постаје крајње подложна ефектима нелинеарне динамике, популарније познате као теорија хаоса. Другим речима, систем почиње да се понаша тако да се веома мале разлике у почетним условима преводе у велике и, што је далеко важније, суштински непредвидиве разлике у току и исходу процеса.

Резултат је, наравно, то што леминзи наизменично врве и ишчезавају, по природном току ствари, без икакве потребе да томе сами припомогну драматичним чином самоубиства. Тако нам је један популарни фактоид - тобожња масовна погибија леминга ‒ наизглед неочекивано отворио прозор ка неким од узбудљивијих увида у устројство природе и математичке моделе којима се испомажемо у жељи да га боље сагледамо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво