Збијеност као драгуљ

Једно од најдраматичнијих и најлепших места на свету је Јапански архипелаг. Геолошке силе које су створиле невероватне пределе, биле су сурове према Јапанцима; две трећине становника живи у пренатрпаним урбаним областима.

Већина геолога верује да су стене под нашим ногама кројиле животне цивилизације широм света. Јапан је задивљујуће лепа земља чија је национална култура незаобилазно дефинисана њеним "геолошким проклетством". Део је пацифичког ватреног прстена.

Једно је од најдраматичнијих и најлепших места на свету, али су геолошке силе које су створиле невероватне пределе, биле сурове према Јапанцима.

Планинске области чине три четвртине државе и то је приморало локално становништво да се настани у неколико приобалних равница које су постале једна од најгушће насељених области на свету.

Становници Јапана су уређеним и планираним процесом насељавања успели да превазиђу то своје „геолошко проклетство". У Токију, чак 11 000 људи живи на једном квадратном километру, што је врло велика густина насељености.

Експанзија живота довела је до хроничног недостатка простора. Решење је било да се исуши део мора, а Јапан је савршен пример како један народ може да превазиђе изазове геологије.

Две трећине становника живи у пренатрпаним урбаним областима које се бескрајно шире у приобалним равницама. Људи живе густо збијени у најјнасељенијој области на свету, у земљи у којој мањка простора.

Земља излазећег Сунца

Два јапанска слова која представљају име Јапана значе „Извор Сунца", па се држава назива „Земљом излазећег Сунца".

Када је реч о градњи кућа, ту влада потражња за сваким центриметром земље, која је јако скупа. Просечни животни простор у Јапану је два и по пута мањи него у Сједињеним Америчким Државама.

Вечито је питање зашто се становници Јапанца не прошире на планинске области, као што то раде други народи широм света. Стереотипна слика јапанских предела није сасвим погрешна - стрме литице сусрећу се са вегетацијом која се бори за голи опстанак. Чак 73 одсто Јапана чине високе планине.

Јапан заузима један архипелаг, ланац острва који се простире у Пацифику протежући се уз источну обалу Азије. Чине га четири главна острва Кјушу, Хоншу, Шикоко и Хокаидо.

Јапанска легенда

Према легенди, јапанска острва створили су богови који су у блатњаво море спустили драгуљима украшено копље направивши копно од његових капљица.

У духовном смислу, све планине су веома важне Јапанцима. За њих је сама планина дом бога и увек се моле богу планине да буде миран и да живи у хармонији са свима.

Геологија

Земљина површина је попут изломљене љуске куваног јајета. Састоји се од низа плоча које називамо тектонским плочама. Једна огромна плоча покрива Пацифик, а око тог пацифичког обруча, колају невероватно бурне силе.

Зона катастрофалних земљотреса и вулкана, позната као „Ватрени појас" настала је када је пацифичка плоча, дословно плутала у земљиној житкој унутрашњости, пливајући тако око околних плоча.

Океанске плоче су се подвлачиле под континенталне јер су гушће и теже, а што дубље тону, тим више континенталну плочу претварају у гребен. Гребени чине основ јапанског архипелага.

У Јапану је активно 186 вулкана а најпознатији вулкан је Фуџи, који је уједно и највиши врх у држави.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво