Нобелова награда за хемију 2016: прављење најмање машине на свету

Краљевска Шведска академија наука одлучила је да Нобелову награду за хемију 2016 додели Жан Пјер Соважу са универзитета у Стразбуру, Сир Џ. Фрејзеру Стодарту са Северозападног универзитета, Еванстон у Америци и Бернарду Л. Ферингу са Гронинген универзитета у Холандији „за пројектовање и синтезу молекуларне машине.“

Развој рачунарства показује како минијатуризација технологије може водити у револуцију. Управо Нобелова награда за хемију 2016. и производња најмање машине на свету отворила је нову димензију хемије.

Први корак ка молекуларној машини начинио је Жан Пјер Соваж 1983. године, када је успео да повеже два молекула у облику прстена у хемијском ланацу који је назван catenane (од catena што на латинском ланац) у коме један ковалентни пар са два атома чини чврсту механичку везу.

Следећи корак је начинио Фрејзер Стодарт 1991. Када је развио rotaxane, који се односе на структуру повезаних прстенова атома унутар ланца који имају својство да се креће дуж осовине. Овај принцип чини базу компјутерских чипова.

Бернард Фаринга први је истраживач који је започео развој молекуларног мотора (1999.год.) када је коначно овом механизму додао молекуларни ротор који је омогућио константно кретање у истом смеру што је отворило неслућене могућности у области механике. Као пример се наводи експеримент у коме је успео да покрене боцу која је 10 000 пута била већа од самог мотора. Он је први дизајнирао и наноауто.

Лауреати Нобелове награде за хемију, ове године, су личности којима припада заслуга за откривање природних законитости унутар молекуларних система. Али, и дизајнирању алата за ослобађање енергије неслућених сразмера чији је потенцијал заробљен у материји, који ће бити искоришћен у широкој палети свакодневних уређаја у рајвоју нових материјала, технологија, сензора и система за складиштење енергије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво