Проучавање имунолошког кода

Имунолози са Фландерс Института за биотехнологију у Белгији су спровели истраживање и доказали да место на којем живимо и људи са којима живимо, значајно више од генетике утичу на имуни систем.

Индивидуалност и разноврсност имунолошког одговора

Имунолошки одговор је индивидуалан баш колико и отисак прста. Сви ми наслеђујемо јединствен комплекс гена који омогућавају различите нивое одбране од инфекција али оно што изграђује наш имуни систем који омогућава одбрану организма, не потиче од генетског наслеђа.

Адриан Листон, вођа Левен лабораторије за проучавање имунитета у Белгији, сматра да долази време за проучавање имунолошког кода јер се више не држимо поједностављене и превазиђене идеје да постоји само један тип имунолошког система. Разноврсност је програмирана у нашим генима и она потиче од различитих начина на које гени дају одговор на околину- каже Листон.

Разлике индивидуалних имунолошких система се посебно примећују код дуготрајних инфекција. На пример, код особа које болују од неке хроничне вирусне болести, долази до промена имунитета на ћелијском нивоу, те су чешће и остале врсте инфекција. Оваквих промена нема код других особа те код њих назеби па чак и озбиљније инфекције пролазе неопажено.

Зашто старење утиче на имунитет

Установљено је да старење мења врсту имуног одговора на инфекције. Разлог је тимус, плућна жлезда која је централни орган лимфатичког система одговорног за производњу Т ћелија које служе за одбрану организма од инфекција. Код старијих особа, тимус ради спорије и производи мање Т ћелија. То значи да је код старијих особа подложност обољевању већа.

”Већина болести код старих има запаљенску компоненту, што свакако указује на ослабљен имунитет” - наглашава члан истраживачког тима Линтерман и објашњава да је неопходно добро разумети какве промене трпи имуни систем током старења, како бисмо у будућности успели да лечимо болести које нападају старије људе.

Утицај фактора околине

Примећено је да људи који живе заједно имају сличне имуне системе. То указује на значај идентичних фактора околине којима су изложени ти људи. Чињеница да околина има значајно већи утицај од генетике је охрабрујућа. То значи да се на имунитет може утицати јер је окружење могуће мењати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво