Шетња Лионом

Обилазак Лиона започиње са Трга Белкур – једног од највећих пешачких тргова у Европи који се налази у средини старог и новог дела града

Лион је трећи по величини град у Француској. Историја Лионске регије блиско је повезана са географском позицијом где се спајају реке Рона и Сона. Сви важни путеви ћилибаром и калајем пролазили су кроз речну долину. Позиција града привлачила је Гале, Келте, Римљане и друге народе који су га походили. Развијао се од узвишења Фурвијер све до обала река и тако постаје раскршће великих путева.

Из своје ране историје познат је под називом Лугдунум као град келтског бога Лугa. Током векова име града се поједностављује у Лугдум и коначно у 18. веку постаје Лион. Истерани из своје земље грађанским ратовима Италијани у Лиону уводе производњу свиле почетком 15. века.

У исто време банкари из Фиренце међу којима и продица Медичи, укључују овај град у своје послoвње, а немачки штампари оснивају у њему своје радионице. Француски краљ Франсоа Први у 16.веку често је боравио у овом граду где фаворизује развој свиларства и подстиче интеклетуалне и уметничке покрете Ренесансе.

На почетку 17.века слика града се много променила након уништења изазваних религијским сукобима. Лион је био раскршће филозофских покрета и уметничких стилова. Године 1700.основана је Академија. Лион је такође био један од главних центара слободног зидарства. Након разарања током Велике буржоаске револуције крајем 18.века, посебно за време Наполеона Првог град се опоравља и наставља се развој свиларске индустрије. У 19.веку развој града подстичу занати, међинародна мрежа модерних заната организација банака транспортни системи, урбанизација и електрификација. Главне иновације биле су у производњи свиле, развоју текстилне, аутомобилске и хемијске индустрије.

За време Другог светског рата овде је био центар Француског покрета отпора. У граду који је богат музејима и зрачи културом почетком 19.века, настало је луткарско позориште Гињол. У Лиону је 1900. године аутор Малог принца Антоан де Сент Егзипери.

У овом граду живела су браћа Лимијер за које је везан почетак филмске индустрије. Институт Лимијер  налази се у кући породице Лимијер, где је смештен и музеј, основан 1982. године, укључује и хангар у којем је снимљен, како се сматра, први филм „Запослени напуштају фабрику Лимијер ". Осим музеја, на том простору се одржавају филмски фестивали сваке године. Једна од главних атракција је Фестивал светлости основан 1989.године који се у Лиону одржава сваке године и привлачи велики број посетилаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво