Камелеони из Алгарвеа

Када помислимо на камелеоне, породицу гуштера која нас очарава многим јединственим одликама, као што су очне јабучице које се независно покрећу, дуги лепљиви језик којим се злосрећни инсекти могу шчепати из даљине

Наравно, ту је и пословична способност промене боје (за коју данас знамо да у далеко већој мери служи комуникацији него камуфлажи) мало ће ко од нас имати асоцијацију на Европу. Штавише, помисао на камелеоне на нашем континенту свакако ће многим људима звучати крајње нестварно.

Једна група камелеона у Европи је, међутим, више него стварна. Ови гуштери настањују Алгарве - најјужнију област Португалије. Мада је реч о јединим камелеонима на тлу Европе, они не представљају засебну врсту, већ најсевернију популацију обичног камелеона, који има најширу географску дистрибуцију од свих 85 описаних врста из породице Chamaeleonidae.

Мада се камелеони у Алгарвеу помињу још у капиталном делу Карла Линеа Systema naturae из 1776. године, њихово присуство је у правом смислу речи тек 1945. документовао Темидо, који је сматрао да су унети у Европу свега двадесетак година пре него што их је изучавао. Постоје, међутим, посредни докази да су камелеони доспели у Алгарве из Марока поморским путем, преко луке Есауире, што је могло да се догоди далеко раније, будући да је ову луку још од седмог века нове ере са Иберијским полуострвом повезивао прометан трговачки пут. Штавише, генетичка испитивања камелеона из Алгарвеа допуштају и могућност да су ове занимљиве животиње већ присутне у Европи и до два миленијума.

Иако су строго заштићени законом, камелеони из Алгарвеа су угрожена популација чије стање није довољно испитано. Поред свеприсутног уништавања стаништâ ради пољопривреде, индустрије или туризма, једини слободни камелеони Европе изложени су и илегалном хватању са циљем да буду претворени у кућне љубимце; поред тога, многе грабљивице сладе се њиховим јајима, у чему предњаче свраке.

У познатом роману Изгубљена глава Дамашена Монтеира Антонија Табукија, главни јунак у пролазу наилази на документарну емисију о камелеонима из Алгарвеа - што писцу, поред живописне међуигре којом, у маниру класичног трилера, на тренутак даје одушак напетости главне приче, пружа прилику и за префињену алузију на мањинске, запостављене, расељене, несхваћене или нечовечно третиране групе људи; као и за неизбежно изговорену реплику о митској, али метафоричкој способности камелеона да се савршено камуфлирају - још једној суптилној алузији на аспекте друштвеног система и политике моћи који чине дубљу тематику овог романа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара