Шта нам деца говоре?

У центру „Сава“ у Београду, одржава се међународна конференција „Шта нам деца кажу?“ На конференцији коју организује НВО „Помоћ деци“, учествује више од 200 васпитача, представника ресорних министарстава и цивилног сектора из земље и света.

Међународна конференција „Шта нам деца кажу?" у организацији НВО „Помоћ деци", одржава се у центру „Сава" у Београду. На скупу учествује више од 200 васпитача, представника ресорних министарстава и цивилног сектора из земље и света.

Конференција се организује у оквиру програма „Партнерство за помирење кроз предшколско васпитање и образовање у Европи" (PRECEDE).

Програм „PRECEDE" се, уз подршку Европске Комисије, примењује четири године у Србији, Албанији, Македонији, Црној Гори и Хрватској, уз подршку партнера из Северне Ирске.

„PRECEDE" као програм има за циљ да развије мрежу на Балкану, која ће допринети стварању услова за поштовање различитости, помирење и оснаживање демократског друштва у региону, од првих година развоја и васпитања деце, наводи се у саопштењу организације „Помоћ деци".

Васпитач Бојана Савић, из предшколске установе „Вукица Митровић" из Лесковца, сматра да професија која подразумева рад са децом, захтева стално усавршавање.

„Осим што је потребно да се ради на унапређењу наше струке, за шта је ова конференција идеалан пример, неопходно је указати на важност сарадње са родитељима и старатељима. Родитељи су незаобилазни кључ успешности у јако важном процесу васпитања у најранијим годинама. Тај процес, за чији део смо ми као професионалци задужени, утиче на формирање личности, сазревање, будуће социјалне интеракције... Зато је важно да потенцирамо улогу родитеља који нам морају бити највернији сарадници у важном послу који обављамо, а то је рад са децом, која су наша будућност", изјавила је Савићева за Интернет портал РТС-а.

Вртићи као места стицања првих важних искустава и вештина

Драги Змијанац из организације "Прва дечја амбасада - Међаши" из Македоније, учесник Конференције, сматра да „ деца и њихов правилни развој у интерес у сваком смислу, морају бити у центру наше пажње".

„У том послу, институције као што су вртићи имају незамењиву улогу. И јавност и родитељи су свесни да боравак у вртићу није само пуко збрињавање деце, већ да подразумева и образовање и васпитање. То су места где наши најмлађи стичу одређена прва искуства, вештине и стварају навике које ће носити целог живота", додао је Змијанац.

„Сматрам да дете које борави у колективу, као што су групе у вртићима, има мање могућности да искуси ризике и проблеме које носе улица или дисфункционална породица а такође ће се и лакше припремити за процес школовања", изјавио је Змијанац, представник организације која се у Македонији залаже да, за децу боравак у обдаништима, буде обавезан од треће године живота.

Позитиван однос према различитости

Љиљана Васић, директорка организације „Помоћ деци" изјавила је да „PRECEDE" програм тренутно функционише у 18 општина Србије, у бројним предшколским установама.

„Пројекат финансира Европска Комисија. Подршку пружа и Министарсто просвете, науке и технолошког развоја Србије и захваљујући тој сарадњи, заједно смо кренули и реализацију програма у првих десет општина. Сам пројекат не изискује велику финанијску подршку, много је више на васпитачима и на установама да размисле како да другачије раде, да промене приступ, где ће више примећивати шта деца говоре, како мисле, како реагују и да се према томе понашају, да код њих развијају позитиван однос према различитостима свих врста", истакла је, за РТС, Љиљана Васић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије