Зашто су важни прави пријатељи?

Пријатељи нам живот чине бољим, закључују истраживачи. Осим што су ту да нас насмеју, помогну у невољи и некад дају позајмицу, пријатељи заправо пружају много више. Истраживачи су направили импресивну листу предности које уживају они који имају праве пријатеље.

Не само да нас пријатељи чине психолошки стабилнијим, већ утичу и на наше менталне капацитете и, уопште, успешност на многим пољима.

Пријатељи позитивно утичу на здравље

Окруженост добрим пријатељима одличан је начин да останете здрави. Недавна студија спроведена на Универзитету Северне Каролине, показала је да људи свих старосних доби, без јаких веза са другима, имају знатно виши крвни притисак, гојазнији су, чешће оболевају од рака, болести срца, артритиса...

Дужи живот

Истраживачи са Универзитета Бригем Јанг, анализирали су скоро 150 студија које су се бавиле везом између друштвених веза и смртности. Закључили су да, без обзира на старост, ако сте окружени пријатељима и породицом, ризик од умирања може бити мањи чак за 50 одсто.

Истраживачи претпостављају да они који су везани за групу, осећају одговорниост како за себе тако и за друге, и ревносније брину о себи како би избегли ризичне ситуације.

Још један закључак је да, aко је особа већ болесна, јаче друштвене везе смањују могућност погоршавања стања и степен смртности.

Дружење повећава квалитет сна

Истраживачи са Универзитета у Чикагу открили су да људи који се осећају социјално изоловано и напуштено, углавном имају немиран сан. С друге стране, боље спавају они који су свакодневно окружени пријатељима.

За боље памћење

Дружење са другима, чак и током десетак минута, побољшава функције мозга и јача способности потребне за решавање одређених проблема, наводи се у студији Универзитета у Мичигену.

Насупрот томе, недостатак пријатеља може узроковати слабије памћење и лошу концентрацију.
Једно истраживање обављено у Холандији сугерише да само осећај да смо социјално изоловани може утицати на повећање ризика од деменције.

Пријатељство унапређује "емотивну отпорност"

Чини се очигледним да дељење доброг и лошег са пријатељима, повећава психолошко благостање, помаже да се лакше савладају успони и падови које живот носи, смањује стрес, побољшава осећај оптимизма и умањује ризик оболевања од душевних болести. Наука то потврђује.

Студије показују да пријатељи дају осећај припадности, сигурности и самопоштовања што подупире психолошку храброст и јача одговор организма на емоционални бол.

Дружење смањује негативне утицаје хроничног стреса, укључујући ослобађање хормона стреса.

С друге стране, усамљеност је повезана са менталним болестима. Истраживања показују да усамљени људи чешће имају анксиозност и депресивна стања.

Лакше остваривање циљева

Било да желите да смршате неколико килограма или да успешно организујете презентацију на послу, подршка блиских пријатеља који имају сличне циљеве, јако је важна и заиста помаже.

Није случајно што су најбољи пријатељи често врло слични по амбицијама, и опште, начину живота али и физички.

Такође, утврђено је и да јаке друштвене везе на послу побољшавају учинак запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво