Партнерство за очување кључних области биодиверзитета

Водећих 11 светских организација за заштиту природе, на “IUCN Светском конгресу за заштиту природе” најавиле ново велико партнерство са циљем да идентификују, прате и очувају кључне области биодиверзитета. Партнерски пројекат амбициозних размера, у вредности већој од 15 милиона долара, спроводиће се током наредних пет година.

На "IUCN Светском конгресу за заштиту природе" на Хавајима, водеће светске организације за заштиту природе најавиле су ново велико партнерство са циљем да идентификују, прате и очувају Кључне области биодиверзитета (KBA) - места која укључују витална станишта за угрожене врсте. Партнерски пројекат амбициозних размера, у вредности већој од 15 милиона долара, ће се спроводити током наредних пет година.

Захваљујући партнерству, биће обезбеђени ресурси и стручњаци, како би се даље идентификовале и мапирале кључне области биодиверзитета широм света. Надгледање локалитета ће омогућити откривање потенцијалних претњи и осмишљавање одговарајућих пројеката за заштиту и очување природе.

Велико ново партнерство светских организација ће радити такође и на саветовању влада како би се прошириле мреже заштићених подручја, а радиће се и са приватним сектором како би се осигурало смањење и ублажавање њиховог утицаја на природу.

Наше здравље зависи од здравља планете

"Иницијатива је од виталног значаја за очување разноврсности живог света на нашој планети," изјавио је Браулио Фереира де Соуза Диас, извршни секретар Конвенције о биолошкој разноврсности. "Партнерство ће повећати глобалне напоре за заштиту и очување природе истицањем глобално важних локалитета којима је неопходна ургентна заштита. Уједно, партнерство ће нам помоћи и у достизању циљева Стратешког плана за биодиверзитет и омогућити владама земаља чланица као и невладиним организацијама да оскудна средства усмере у најважније природне локалитете."

Међународна унија за очување природе (IUCN) ангажована је заједно са стотинама стручњака и важних доносиоца одлука да развије "Глобалне стандарде за идентификацију кључних области биодиверзитета". Прописани стандарди су представљени на Kонгресу, почетком септембра на Хавајима.

"Сав живи свет на планети, укључујући и нас људе, зависи од здраве планете, ипак разноврсност света се силовито смањује; за мање од две генерације бројност популације кичмењака се двоструко смањила",  истакао је Марко Ламбертини, генерални директор Светског фонда за природу (WWF).

"Ако будемо заједно радили на идентификацији и очувању кључних светских природних предела корист ћемо имати и ми и природа. Партнерство ће пружити непроцењив алат за добро планирање и развој, гарантујући уважавање природне инфраструктуре која подстиче наше друштво, економију и добробит." - додао је Ламбертини.

Идентификација, праћење и чување

Познавање кључних области биодиверзитета ће нарочито допринети постизању Циља одрживог развоја број 14 - "Очување и одржива употреба океана", као и Циља 15 - "Управљање шумама, борба против дезертификације и обустава деградације земљишта".

"KBA партнерство" изграђено је на учинку партнера у идентификацији предела, праћењу и очувању. Током протекле четири деценије, Међународна организација за заштиту птица "BirdLife International" идентификовала је више од 13 000 значајних подручја за птице и биодиверзитет на копну и у мору, у свим деловима света у сарадњи са 120 партнерских организација, док је Партнерски фонд за угрожене екосистеме (CEPF) допринео идентификацији 6 000 кључних области биодиверзитета унутар глобалних центара биолошке разноврсности.

До данас је идентификовано и мапирано више од 18 000 глобалних и регионалних кључних области биодиверзитета. Оне обухватају Национални парк Уџунг Кулон у Индонезији - где живи последња популација критично угроженог јаванског носорога, као и морску област Молокаи острва на Хавајима - која представља дом за критично угрожен корал (Porites pukoensis), који обитава једино у тим плитким водама.

"КBА партнерство" чине Алијанса за опстанак водоземаца, Међународна организација за заштиту птица, Партнерски фонд за угрожене екосистеме, Глобални фонд за заштиту животне средине, Светска организација за заштиту живог света, Међународна унија за очување природе, "NatuReserve", Краљевско друштво за заштиту птица, Друштво за за заштиту живог света и WWF.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво