Жабе – интересантније него што смо мислили

Мало је познато да неке врсте жаба на свет не долазе као пуноглавци. Женке једне афричке жабе користиле су се као сигуран тест за утврђивање трудноће, док неке врсте за гутање употребљавају очне јабучице.

За жабе се израз „гладне очи" може буквално користити јер бројни припадници тих водоземаца за помоћ при гутању користе очне јабучице.

"Када се плен жабе нађе у усној дупљи, неке од њих гурају очне јабучице ка доле да би га притисле низ грло", описује Кристофер Рексворти, херпетолог у америчком Природњачком музеју, а преноси Национална географија.

Иако се већина жаба излеже из јаја, постоје врсте попут афричке жабе (Nectophrynoides) код којих то није случај. Наиме, јајашца се задржавају у мајчином јајоводу, где се развијају, а онда долазе на свет не као пуноглавци већ у виду већ формираних јединки.

Постојале су и врсте код којих женка гута оплођене јајне ћелије. После тога је у њеном дигестивном тракту блокиран пролаз ензима што омогућава да се јајашца без сметњи развијају у младунце. Трудноћа се завршава тако што женка кроз уста "рађа младунце".

Ипак, две врсте које су на такав начин добијале потомство, изумрле су пре око 40 година.

Тест за утврђивање трудноће

Педесетих година прошлог века, жабе су се користиле као поуздан начин да жене сазнају да ли су у другом стању. Како „ради" тај механизам?

Хормони у мокраћи труднице стимулишу женку жабе да избацује јајашца. Жене су зато, када би посумњале да су трудне, свој урин убризгавале у жабу.

Било је потребно да један до два милилитра првог јутарњег урина убризгају у жабину леђну лимфну кесу ујутру. Стање жабе би се онда проверавало увече.

У случају да је жена у другом стању, код жабе се дешава провоцирана овулација, односно жаба почиње да у низу избацује јајне ћелије, које се могу видети голим оком, објашњавају стручњаци за Националну географију. Иначе, реч је о јајним ћелијама које на пролеће имамо прилику да видимо у води и које зовемо жабокречином.

Необичан метод познат је као Хобгенов тест и изводи се на женкама жабе само једне врсте - Xenopus laevis, која живи у Африци и која је извожена у свет да би послужила као тест за утврђивање трудноће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво