О насиљу - отворено

У истраживању које је спроведено у школама, 27 одсто деце изјавило је да у школи има "оних који се плаше да ће их повредити и малтретирати", наводи су Министарства просвете. Стручњаци сматрају да је најгоре од свега да се проблем насиља игнорише, јер последице могу да буду трагичне.

Готово да нема човека који у детињству није искусио неки вид насиља, било у улози вршиоца насиља, онога који трпи насиље, или сведока насиља над неким другим.

Шта се подразумева под насиљем? То је намерно повређивање и наношење бола - психичког или физичког. Истраживања упућују на то да су дечаци склонији физичком, а девојчице социјалном насиљу.

Вербално насиље је исмевање, упућивање погрдних имена, вређање, ругање, добацивање и такозвано прозивање. Физичко насиље подразумева ударање, гурање, одузимање ствари.

Намерно изоловање из друштва је такође насиље. Жртве насиља су и они који трпе оговарање, измишљене приче, претеће погледе и гримасе уз гнушање и уцењивање.

Такође, у последњих неколико година у великом је порасту дигитално насиље међу ђацима.У истраживању које је спроведено у школама, 27 одсто деце изјавило је да у школи има "оних који се плаше да ће их повредити и малтретирати", наводи су Министарства просвете.

Како са насилницима?

Плашљиво, тихо дете омиљена је мета оних који воле да своју доминацију демонстрирају над другима, рекла је за емисију "Породични кругови" координатор Јединице за превенцију насиља у Министрству просвете, Биљана Лајовић.

Неопходно је навићи дете да прича родитељима шта се дешава у школи, какви су му другови и другарице, о чему причају, како се играју...

Ако родитељи виде да им је дете малтретирано на било који начин, насиље морају да пријаве. Разговор о томе требало би да се уприличи са родитељима детета које је насилно, а у присуству разредног старешине или школског психолога и педагога.

Важно је санкционисати насиље како не би испало да је оно нормална појава па чак и пожељна ситуација. Насилници обично потичу из дисфункционалних породица.

Психолози сматрају да не треба изоловати насилнике, као ни децу над којом се врши насиље од друге деце, у циљу решавања проблема. Упућују да са таквом децом треба да се ради и да од стручњака могу много да науче.

Стручњаци сматрају да је најгоре од свега да се проблем насиља игнорише или минимизира, јер последице могу да буду трагичне.

Пријавите насиље!

За пријаву насиља доступан је СОС телефон Министарства просвете науке и технолошког развоја: 0800 200 201. Намењен је деци, родитељима и наставницима који желе да пријаве насиље. Позивом се ступа у контакт са дежурним професионалцем, који може пружити помоћ, савет и подршку.

Активан је и СОС телефон за децу и младе: 0800 123456. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се