Искорак ка зелен(иј)ој будућности

Зелене технологије и њихова употреба у области енергетике окупили су у Београду, од 14. до 16. септембра, научнике, инжењере и партнере из индустрије да продискутују о новим достигнућима у области енергетских система орјентисаних ка животној средини и њиховој примени.

Четврти Међународни симпозијум - Енергетски системи оријентисани ка животној средини и њихова примена - ЕФЕА, о енергетским системима који не шкоде животној средини (Environmental Friendly Energies and Applications - EFEA) организовао је Електротехнички институт Никола Тесла.

Симпозијум је организован у сарадњи са Машинским и Електротехничким факултетом испред Универзитета у Београду, као и универзитетима из Велике Британије и Француске (Northumbria University Newcastle, UK, и Universite de Valenciennes, France).

"Наши пленарни предавачи су стручњаци из најцењенијих светских истраживачких институција: Универзитет у Манчестеру (Велика Британија), Технолошки инстритут у Масечусетсу (MIT- Massachusetts Institute of Technology, SAD), Универзитет у Талки (University of Talca, Chile) и други. Покривене су све горуће теме у области енергетике - од система пуњача за електрична возила, преко моделовања и анализе огромног броја података који се добијају из паметних система у електроенергетској и придруженим мрежама, до могућности примене малих електроенергетских мрежа које формирају потрошачи који су истовремено и произвођачи енергије", рекао је др Александар Николић, из Електротехничког института Никола Тесла, председник организационог одбора.

Главни резултати конференције чија организација је, након Париза и Нјукасла, припала Београду, јесу размена најновијих сазнања у овој брзо-развијајућој области науке, наглашава др Николић, и додаје "Сазнаћемо шта се најновије ради у истраживачким и научним центрима, као и о примени тих сазнања у водећим индустријским корпорацијама. Наша научна заједница има прилику да покаже на чему ради тренутно као и да успостави још боље везе са европским и светским истраживачким центрима."

Према речима помоћника министра за рударство енергетику, професора др Милоша Бањца, Србија је преузела обавезу да штеди енергију, повећа производњу и коришћење енергије из одрживих извора, смањи емисију угљен-диоксида и осталих загађивача.

"Примена нових информација размењених на конференцији, допринеће повећању знања, што је од велике помоћи на путу повећања енергетске ефикасности и заштите животне средине, неопходним условима за усклађивање са захтевима Европске Уније", навео је доктор Бањац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво