Стање планете Земље: храна

Поред климатских промена, стања океана, нестајања биљних и животињских врста,заштити шума и воде, храна је један од глобалних приоритета Светског фонда за заштиту природе кад је у питању глобални развој и наш однос према природи.

9 милијарди

Сматра се да ће до 2050. на планети бити 9 милијарди људи, и светска организација Уједињених нација за храну и пољопривреду предвиђа да ће захтеви за храном порасти за 70%. Начин на који производимо храну има огроман утицај на наше природно окружење, и главни је узрок нестанка шума, проблема са водом, климатских промена и губитка и уништавања биодиверзитета.

20%

Петина производње палминог уља сада има сертификат "Округлог стола о одрживој прозводњи палминог уља", што значи да та производња не доприноси уништавању шума.  То тело је само једно од неколико која су створена уз помоћ Светског фонда за заштиту природе који на тај начин промовише одрживу производњу хране. Друга су "Савет за управљање морима", "Савет за управљање воденим културама", "Округли сто о одрживој прозводњи соје" и "Бонсукро", тело који се бави одрживом производњом шећерне трске.

30%

Сточна производња има огроман утицај на панету, заузимајући око 30% обрадивог земљишта и стварајући 18% гасова који ставарају ефекат стаклене баште. Светски фонд за заштиту природе промовише промену у начину конзумирања говеђег меса и месних производа. Недавно су одобрени принципи и критеријуми које је ова организација предлжила за "Глобални округли сто о одрживој производњи говеђег меса". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара