Гете - писац, политичар, критичар, природњак...

На данашњи дан 28. августа 1749. године рођен је Јохан Волфганг фон Гете, једна од најзначајнијих личности немачке књижевности. Гете је познат и по теорији боја, а дао је допринос и ботаници и анатомији човека.

Јохан Волфганг фон Гете, једна је од најзначајнијих личности немачке књижевности крајем 18. века и почетком 19. века. Познат је његов утицај широм европског континента где су бројни музички и драмски комади били инспирисани Гетеовим радом и делима.

Рођен је у Франкфурту на Мајни 28. августа 1749. године. Заједно са својом сестром Корнелијом Фридерике, похађао је приватну наставу из многих области, посебно учећи језике, што је лично надгледао његов отац.

Гете је најпре студирао права у Лајпцигу а потом у Стразбуру студира још и хемију, ботанику, анатомију.

Тамо почиње да се интересује за поезију из народа и немачку историју. Од 1771. године креће да ради као адвокат.

Приватна дешавања дају му инспирацију за роман "Јади младог Вертера" који издаје 1774. године и којим постаје познат у свету. Годину дана пре, написао је своје прво дело, трагедију "Гец од Берлихингена".

Политика и позориште

Војвода од Сакс Вајмара, позива Гетеа следеће године у Вајмар, где почиње да се бави политиком и постаје саветник војводе али и управник Вајмарског позоришта.

Наредних неколико година путује Италијом и пише "Егмонта", "Ифигенију", "Торквата Таса", другује са Фридрихом Шилером...

Током пријатељства са Шилером, написао је "Године учења Вилхелма Мајстера", "Хермана и Доротеју" и "Римске елегије".

По Шилеровој смрти, пише "Фауста", "Избор по сродности", многе научне радове и расправе о уметности. Написао је више од стотину драма.

Гете је дао допринос и ботаници проучавајући функције листова биљака и анатомији човека анализирајући грађу виличне кости.

Познат је и по теорији боја за које је тврдио да су ствар личне перцепције и да нису засноване физички, већ зависе од светла и угла пада на предмете.

Оженио се Кристијаном Вулпијус 1806. године.

Преминуо је у Вајмару 22. марта, 1832. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије