Рибе мрачних дубина

Када сте на летовању, вероватно вас обузме страх када чујете да је у близини виђена ајкула. Морске дубине крију ипак много језивија створења која се по изгледу могу мерити са најстрашнијим чудовиштима хорор филмова. Представљамо „прву тројку“.

Оштри зуби као игле, светлећи мамци, удица као наставак кичме... Све су то одлике прождрљиваца који настањују мрачне дубине океана.

Риболовац риба - удичарка

Ако ова риба није предмет ноћних мора, не знамо шта би то могло бити! Живи у мрачним дубинама Атлантика и Антарктичког океана на километар испод површине воде.

Ове водене звери су обично смеђе или сиве боје а могу да достигну дужину до три метра, иако је већина дуга око пола метра.

Риболовац риба има велику главу, застрашујућа уста и оштре зубе који је чине да изгледа управо као биће из хорор филма. Ипак, само женке ове рибе имају посебне физичке карактеристике по којима је риболовац позната риба и по чему је и добила име. Наиме, део кичме рибе вири изнад њених уста и личи на пецаљку.

Тај светлећи мамац довољан је да привуче плен, којим се удичарке хране. Светлост производе заправо бактерије које расту на делу кичме који удичарки служи као фатална пецаљка.

Змијозуба риба

При првом погледу на ову рибу, јасно вам је како је добила име. Упркос свом суровом изгледу, змијозуба риба је прилично мала. Може да порасте у дужину највише 18 центиметара и потпуно је безопасна за људе.

Живи у дубинама од чак 11 километара у тропским водама. За разлику од других риба које живе на великим дубинама, змијозуба риба не чека на свој плен већ активно тражи храну што јој и није тако тешко имајући у виду да су њене чељусти у односу на величину тела јако велике а притом и врло оштре.

Виперфиш - риба змија

Овај предатор је још једна риба која воли велике дубине и која има велике вилице са зубима који су попут игала.

Као већина риба које живе у мрачним дубинама океана, имају орган који производи светлост и који има улогу да привуче плен. Ипак, ако светлећи мамац „омане" ова риба која је јако брз пливач, јури своје жртве и лако их пробија зубима.

Риба змија се може наћи у различитим бојама од зелене до сребрне, црне и плаве. Настањује се у дубинама од око пет километара.

Истраживачи сматрају да риба змија у природном окружењу може да живи чак 30 година док у заточеништву може да преживи свега неколико сати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије