Скенирање 25 000 врста риба

Професор Универзитета у Вашингтону др Адам Самерс покренуо је пројекат скенирања свих познатих врста риба на свету. Коришћењем снимака скенираних риба, научници ће лакше истраживати њихову морфологију и развој.

Др Адам Самерс, професор Универзитета у Вашингтону, у оквиру новог пројекта планира да скенира све врсте риба које су откривене до данас.

Самерс, стручњак за биомеханику, сматра да ће на тај начин сазнати много више о рибама.

Знамо да је у науци досад описано више од 25.000 врста риба, а амбициозни пројекат подразумева скенирање по једне јединке од сваке врсте рибе.

Идеја је да се научницима омогући једноставнији приказ риба, како би лакше истраживали њихову грађу, развој, поједине делове тела...

Прошле године, Самерс је на архипелагу Сан Хуан почео са прављењем тродимензионалних приказа риба, користећи компјутеризовану томографију и ЦТ скенер.

До сада је са својим сарадницима снимио више од петсто врста широм планете. „Људи из свих крајева света желе да сарађују и снимају рибе за наш пројекат", каже Самерс.

Професор је захваљујући донацијама успео да сакупи око 340 000 долара за куповину скенера врхунског квалитета.

Слике скенираних риба објављује на интернету.

Нада се да ће за неколико година успети да оствари свој циљ.

Тренутно користи апарат којим може да скенира рибе средње дужине (30 цм), али очекује да ће употребом индустријских скенера у наредном периоду успети да скенира и оне веће примерке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије