Наш „Хабл”: нови телескоп „Милутин Миланковић” снимио праве фотографије

Телескоп, вредан милион евра, назван је по нашем чувеном научнику Милутину Миланковићу и има огледало које је двоструко веће од оног са којим су досад радили српски астрономи

Пре него што је стигао нов телескоп, наши астрономи радили су са уређајем чије је огледало имало пречник 60 центиметара. Сада, помоћу огледала које има пречник 1,4 метра, могу да се виде много финије структуре појава у свемиру.

Зорица Цветковић, заменица директора Астрономске опсерваторије Београд, објаснила је за лист „Данас": „Веће огледало скупља више светлости, односно информација, и са њим можемо да посматрамо много слабије и много даље објекте, да продремо дубље у васиону и да снимамо галаксије, галактичка језгра, где се претпоставља да се крију црне рупе, блазаре, двојне звезде..."

Телескоп је у Србију стигао у оквиру пројекта „Белисима", који је трајао пуних шест година и који је успешно окончан 30. јуна. Окосница тог међународног пројекта била је управо набавка телескопа, за који је три четвртине новца обезбедила Европска комисија, а остатак Министарство просвете и науке.

Фотографије су послате на обраду једном од најпознатијих европских и светских астрофотографа. Наше стручњаке је импресирао финални резултат: „Фотографије поменутих објеката спадају у ред најбољих које су снимљене неким телескопом са Земље и апсолутно су се приближиле Хаблу".

У Астрономској опсерваторији и напомињу да је то потврдило и квалитет новог телескопа, али и оправдало одлуку о избору посматрачког места на Видојевици. Истраживања су, наиме, показала да је на Видојевици најтамније небо у Србији, што значи да је најповољније за астрономска посматрања.

Уређај је привремено смештен у монтажном павиљону са покретним кровом. Да би се потпуно роботизовао, недостају додатна средства (око 250.000 евра), али астрономи очекују помоћ ресорног министарства.

Планирана је изградња професионалног павиљона са покретном куполом. Купола мора да се купи, јер у Србији не постоји фирма која то може да уради. „Када то будемо имали, моћи ћемо да управљамо телескопом из Београда (или са било ког удаљеног места), путем интернета, у реалном времену", каже Цветковићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара