Анатомија у служби симбиозе

Гљиве се везују за корење биљака директно, продирући у корен, или посредно, стварајући спољни омотач који обавијa корен попут рукавице. Тако се одвија размена хранљивих материја између гљиве и корена биљке.

Та размена хранљивих материја јесте двосмерна. Гљива се храни биљним шећерима који су јој потребни да се развије, а заузврат даје воду и минерале које биљка не може сама да допреми у довољној мери.

То су филаменти гљиве који потпуно прекривају корен. Они покривају много већу површину него корен биљке и тако имају приступ свим врстама хранљивих материја које се налазе у води, па чак и оним из земље. На тај начин могу директно да узму азот и фосфор из земље и да их дају биљкама, а биљка ће им заузврат дати шећере које производи путем фотосинтезе.

Због њиховог узајамног дејства биљка је здравија, а то утиче и на квалитет земље, која постаје плоднија.
Тај однос основа је готово целокупног живота на Земљи. Без њега биљке не би могле да напредују, а самим тим ни ми. Како се онда овај процес тачно одвија?

Да бисмо то открили морамо да посматрамо гљиве на делу, од тренутка кад спора падне на земљу.

Основна мисија гљивине споре јесте да се храни и да пронађе изворе хране. У правим условима спора почиње да клија и да расте, a унутар споре настају покрети. Тада се већ помаља мали пупољак који представља сам почетак гљивине хифе. Хифа је део гљиве који служи за исхрану, као цев за храну. Она трага за водом и храном и наставиће да расте и да се грана док коначно не направи колонију коју називамо мицелијумом.

Мицелијум

Мицелијум је орган за храњење који производи енергију неопходну за настанак нових плодова. Тим термином се у науци означава мрежа за исхрану гљиве, која настаје међусобним спајањем великог броја хифа. У суштини, то је систем гљивиних коренова ‒ сложен низ цеви за храњење. Помало подсећа на микроскопски ситан људски систем за варење и обрађује храну која гљиви омогућава да расте.

Иако је мицелијум нама готово потпуно невидљив, он чини највећи део организма. Његова величина може бити заиста величанствена. Може бити толико велики да се често протеже и дуж неколико километара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара