Пронађено решење за пластику!

Пластика постаје озбиљан проблем, посебно имајући у виду да се сваке године произведе више од 300 милиона тона, а не можемо да је се решимо брзо. Ипак, научници у Јапану пронашли су нову врсту бактерија које разграђују пластику.

Ideonella sakaiensis 201-F6 у потпуности разграђују ПЕТ амбалажу, која се користи у прозводњи већине пластичних материјала. Ово је уједно и први пут да је откривена бактерија која може да деградира ПЕТ материјал.

Научници су навели да нови сој бактерије претвара ПЕТ у супстанцу звану МХЕТ, а онда користи додатни ензим како би даље разградило на основне састојке ПЕТ амбалаже.

Ideonella sakaiensis звучи као чудотворно решење, али има један велики проблем. Траје предуго. Бактеријама је требало око шест недеља да разграде танак слој ПЕТ амбалаже. Међутим, научници раде на убрзавању процеса.

Већ су обавили секвенцирање генома, што би могло да доведе до прављења снажнијих и бржих сојева.

Ово би могло да се покаже као најкорисније оруђе у борби против пластичног отпада, посебно у комбинацији са црвима који су откривени пре неколико месеци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво