Снови битни за психичко здравље?

Познато је да је шест до осам сати сна, посебно ноћног, од непроцењиве важности за нормално функционисање организма. Међутим, осим за физичко функционисање организма, снови су такође врло важни и за психичку равнотежу човека.

Снови битни за психичко здравље? Снови битни за психичко здравље?

Током спавања, емитују се четири врсте можданих таласа. Прва врста је карактеристична за РЕМ фазу – познату по томе што управо у тој фази сањамо. Иако сваке ноћи имамо снове, често их се не сећамо. Сећамо их се једино када се пробудимо током РЕМ фазе.

„Када би нам у неком дужем периоду било ускраћено сањање у РЕМ фази, што је и рађено у експерименталним условима, као последица јавља се замор, иритабилност, мањак концентрације...“ открила је Елизабета Ненин из Центра за дубинску психологију и анализу снова.

Ненин додаје да код контролне групе, односно код особа које нису буђене у РЕМ фази, тих симптома није било.

Када би се човек лишио снова, десили би се проблеми поремећаја личности – управо зато што се током сна обнављају важне мождане функције.

 Улога „надокнаде"

Снове свакако вреди тумачити јер имају компензаторну улогу. Користе се у различитим терапијама јер могу рећи много тога што и сами о себи не знамо.

Терапеути као пример те врсте компензације наводе сан о ручку код краља. Такав сан се може тумачити осећајем несигурности који нас мучи. С друге стране, људи који су на руководећим местима, неретко сањају да су на пример портири у фирми где иначе раде, што опет сведочи о њиховој преоптерећености послом и функцијом.

Кошмарни снови као посебан сигнал

Осим што смо после њих често неиспавани, кошмарни снови сврставају се у посебну категорију са важном поруком, која се обично односи на немогућност суочавања са проблемима којих често нисмо свесни. Када дефинишемо проблем и ухватимо се у коштац с њим – такви снови по правилу престају.

Ипак, стручњаци наводе да се кошмарни снови код деце мало другачије тумаче јер, код малишана, старашни снови су углавном део нормалног процеса сазревања личности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво