Почиње велико истраживање климатских промена у Амазонији

Може ли амазонска шума да се бори против ефеката стаклене баште? У Бразилу је направљена до сада највиша опсерваторија усред амазонске шуме како би се та идеја проверила.

Почиње велико истраживање климатских промена у Амазонији Почиње велико истраживање климатских промена у Амазонији

Десет научника из целог света пробило се кроз тешко приступачну област – нетакнуту, девичанску шуму. Њихов план био je да тамо проведу неколико недеља. Кренули су из Манауса, луке која се сматра капијом Амазона.

Антонио Манци, професор Института за истраживање Амазоније у Бразилији, координатор је овог пројекта, коjи је планиран да траје 30 година. Због тога је важно инсталирати опсерваторију на месту где је ризик за масовно уништавање шума сведен на нулу.

Антонио Манци је и један од најцењенијих климатолога у Бразилу и креатор идеје да се у срцу амазонске прашуме изгради највиша кула за посматрање на свету. Да би се до ње стигло, потребно је пет сати путовања бродом а затим путем у дубини џунгле. Температура је у просеку 35 степени Целзијусових, влажност 80 процената. А онда се појављује кула... 

Висока 320 метара, као и Ајфелова кула, коштаће више од осам милиона евра, али ће научницима из целог света омогућити важна сазнања о плућима наше планете.

Амазонска прашума је наш зелени океан. На крају истраживања, научници ће веома прецизно знати колико угљен диоксида из атмосфере шума може да апсорбује. Такође ћемо добити и сазнања која ће унапредити временску прогнозу и која ће помоћи да спознамо климу сутрашњице.

У року од неколико недеља, кула је опремљена инструментима нове технологије који ће мерити топлоту, влагу и који ће пратити ветрове. Подаци се шаљу у контејнер који је претворен у тропску лабораторију. Истраживачи ће у јануару и фебруару мерити количину полена у облацима.

У овој бази ће стално бити настањено двадесетак истраживача који ће бити у потпуности изоловани од света.

Климатске промене и сеча шума прете највећој тропској шуми на свету. Далеко, веома далеко од цивилизације, ови истраживачи су нови чувари Амазона и здравља планете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво