Читај ми!

Почео 28. „Нишвил“

На Нишкој тврђави отворен је 28. Џез фестивал „Нишвил”. Током четири фестивалска дана, наступиће око 500 музичара из 20 земаља. Миши Бламу уручена награда за животно дело на свечаном отварању, а вечерас на сцени трио Ларија Вучковића и једно од најзвучнијих имена џеза Стенли Џордан.

Интернационални џез фестивал „Нишвил" (Nisville Jazz Festival) почео је у четвртак увече на Нишкој тврђави. На смотри џез звука до 14. августа наступиће 500 музичара из 20 земаља, то јест око 40 бендова.

На самом отварању Фестивала уручена је награда за животно дело познатом џез музичару Миши Бламу.

„Ово доживљавам врло емотивно и врло сретно. Свако признање у животу је доказ да нисте узалуд трошили своје време", рекао је овогодишњи добитник признања.

Звезде прве вечери Фестивала били су амерички саксофониста Чико Фримен, који је свирао са бендом Милча Левијева, као и продуцентски дуо са Јамајке „Слај и Роби" (Sly&Robbie).

Према речима Фримена, није лако доћи из друге културе и свирати добро бугарску или српску музику.

„Музика је увек повезана са људима, њиховим животом и начином на који виде свет", објаснио је Фримен.

„Овакву врсту реакције имамо свуда у свету. Људи воле тај спој реге и даб музике са џезом", наглашава један од чланова бенда „Слај и Роби" Џуниор Рид.

Друге вечери „Нишвил" фестивала публика ће, између осталих, чути трио Ларија Вучковића и једно од најзвучнијих имена џеза, виртуозног америчког гитаристу Стенлија Џордана.

Одржавање фестивала који је добио статус манифестације од националног значаја, у овој години помогли су Скупштина града Ниша, Министарство културе, „Гаспромњефт", „Филип Морис Интернешенел" и "Пошта Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво