„Грегоријан“ одушевио београдску публику

Група која изводи музику инспирисану грегоријанским канонским певањем одржала је синоћ, у Центру „Сава“, спектакуларни концерт. Осам врхунских певача, одевених у одоре монаха, освојило је београдску публику импресивним наступом, који је гласом оплеменила и певачица Амелија Брајтман.

Концертом у Великој дворани Центра „Сава", али и одличним осветљењем и интересантном сценографијом, немачко-енглеска група „Грегоријан" одушевила је београдску публику.

Инспирисани грегоријанским канонским певањем, чланови састава „Грегоријан", одевени у монашке одоре, извели су обраде познатих поп и рок песама, први пут у Београду.

У пратњи четворочланог рок бенда, октет је приредио интересантан наступ, уз обиље пиротехнике, светлосних ефеката, дима, што је допринело мистичној атмосфери у сали, а у прилог томе ишла је и одлична сценографија.

Концерт су почели песмом групе „Металика" Nothing Еlse Мatters, а следиле су Losing My Religion, Blue Monday, Join Me in Death, Fix You, а специјалну драж концерту дала је атрактивна певачица Амелија Брајтман, млађа сестра диве Саре Брајтман.

Другим делом концерта, који је био посвећен новом албуму The Dark Side of the Chant, објављеном крајем прошле године, доминирао је чвршћи звук, мрачнија атмосфера, а чланови састава су, уместо белих, носили црне одоре, док је Брајтманова дошла посебно до изражаја својим атрактивним наступом са дугим црним плаштом.

Монаси у црном са бакљама у руци, ватра дуж бине, наступ бубњара са пламеном на врховима палица, варнице из гитаре, жустра рок музика бенда, у комбинацији са свечаним држањем осам монаха и грегоријанским коралима, изазвали су овације публике.

Међутим, приметна је била доминација бенда у односу на вокалне извођаче, па се у појединим тренуцима тешко разазнавао текст песама. Публика је посебно била фасцинирана Брајтмановом, која је и аутор неколико оригиналних песама групе „Грегоријан", нарочито њеним сценским наступом током песама More и Bring Мe to Life.

Врхунац вечери било је извођење дела чувене композиције Карла Орфа Кармина бурана.

„Грегоријан" је током 11 година наступао у Европи, Америци, Азији, Јужној Африци, о чему сведочи више од пет милиона продатих аудио-дискова и де-ве-де издања и више од милион посетилаца на концертима широм света, а њихова музика је коришћена и у филмским хитовима Хари Потер, Господар прстенова и Ратови звезда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво