Читај ми!

Последње припреме пред шести Сабор народне музике Србије

Предстоји ново издање јединственог празника најбоље музике и доброг расположења – шести Сабор народне музике Србије. Током две вечери програма фестивала, 24. и 25. априла, чућемо 28 нових композиција, а уживање у музици употпуниће изузетни учесници ревијалног програма као и врхунски оркестри.

Овогодишњи такмичарски програм подељен је у две категорије: „Староградске песме и романсе“ (24.04.) и „Новокомпоноване народне песме“(25.04.) Зато ће стручни жири доделити по две награде за прво, друго и треће место у наведеним категоријама. Такође, публика ће (СМС гласовима) одлучити о лауреатима две награде „Победник публике“, за најбоље такмичарске композиције по њиховом избору, у обе категорије.

Током прве вечери фестивала, у среду 24. априла, за титулу победника такмичиће се аутори 14 композиција, у категорији „Староградске песме и романсе“. У ревијалном програму, уживаћемо уз највеће хитове Звонка Богдана и групе „Легенде“.

У четвртак, 25. априла, биће представљено још 14 такмичарских композиција, овога пута у категорији „Новокомпоноване народне песме“. Ревијални програм друге вечери Сабора народне музике Србије 2024, обележиће наступи Драгане Мирковић и Снежане Снеки Бабић, као и победничка песма прошлогодишњег издања фестивала („Ех, да могу“), у извођењу Александре Ристановић, која је својом интерпретацијом допринела тријумфу композиције аутора Драгана Шаиновића Шаје.

Водитељи програма Сабора народне музике Србије 2024, биће омиљена ТВ лица – врсни РТС професионалци: Марија Вељковић, Бојана Марковић и Милан Срдић.

Све учеснике Сабора народне музике Србије 2024, пратиће и врхунски музичари: Велики саборски оркестар, Велики тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине и Народни оркестар Радио-телевизије Србије.

По три првопласиране композиције у првој вечери (нове староградске песме и романсе) и по три првопласиране композиције у другој вечери (новокомпоноване народне песме) фестивала Сабор народне музике Србије 2024, освојиће новчане награде: по 300.000 динара за прво место, по 200.000 динара за друго и по 100.000 динара за треће освојено место на фестивалу. Такође, опредељена је и награда публике (100.000 динара), која ће гласати путем СМС порука.

И на шестом Сабору народне музике Србије, најистакнутим уметницима- звездама наше народне музике, биће додељена престижна призања СЕМУС-а: „Награда за животно дело" и „Национална награда" за допринос естрадно-музичкој уметности.

Директан пренос програма обе вечери фестивала Сабор народне музике Србије 2024, можете пратити у среду 24. и у четвртак 25. априла, од 21 сат на РТС1, Радио Београду 1 и интернет платформама РТС Планета и РТС Звук.

Сабор народне музике Србије је јединствен по тежњи да афирмише и слави ауторе композиција. Овај национални музички фестивал, заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да кроз афирмацију аутора и подстицањем на стваралаштво – допринесу неговању квалитета народне музике.

Списак свих такмичарских композиција Сабора НМС 2024 погледајте овде.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво