Сабор народне музике у духу наше традиције, уз староградске песме и романсе

Ново издање Сабора народне музике Србије биће одржано 24. и 25. априла, уз директан телевизијски пренос на Првом програму РТС-а. Ову престижну музичку манифестацију партнерски организују Савез естрадно-музичких уметника Србије и Радио-телевизија Србије.

Селекциона комисија је, међу готово 300 композиција пристиглих на Јавни конкурс, одабрала укупно 28 такмичара. Током овог Сабора чућемо 28 нових песама и то у два музичка манира: „Новокомпоноване народне песме'' и „Староградске песме и романсе''. 

Критеријуми су као и претходних година једнаки. Што се тиче народне музике увек се водило рачуна да то буде у духу наше народне традиционалне музике. Што се тиче староградске песме практично се обнавља ова музика после дуго године јер се она није неговала“, рекао је Драгиша Голубовић председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије.

Како је истакао Урош Марковић музички уредник Забавног програма РТС информација је делимично тачна јер је стигло око 300 композиција које су писали композитори. Пошто они имају право да пошаљу до три нумере, онда је тај број око 700 нумера.

Вече староградске и градске музике враћено је на сцену, селекциона комисија радила је седам дана. Сабор ће ове године имати два победника, за две вечери, као и победника публике који се бира путем смс-а“, истакао је Урош Марковић.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво