Читај ми!

Позната сва имена такмичара овогодишњег Бунт рок фестивала

Бунт рок фестивал РТС-а је јединствена национална платформа за промоцију нових аутора и бендова Србије. Ове године имаће осмо издање. До сада је кроз пројекат прошло око 1.800 аутора и бендова из целе Србије, од којих је њих 150 добило прилику да представи своју музику широком аудиторијуму путем медијског система РТС-а.

Бунт рок фестивал је једини телевизијски фестивал такмичарског карактера, чији је циљ афирмација домаће поп и рок музике, као и формирање нове српске поп и рок сцене. Ауторка емисије Бунт и Бунт рок фестивала Бранка Главоњић каже да је, као и увек, стигло много пријава за Бунт рок фестивал. 

„Најзад је стигао и тај списак од 20 бендова. Ево одмах да кажем да три такмичарска бенда долазе са фестивала са којима сарађујемо.То су демо фестивали који се дешавају у Србији. Значи Риверсајд бенд", представник Стори феста. Пера Брада Потомак, представник БАРФ-а, и Асенд", представник Великоградиштанске Гитаријаде”, рекла је у Јутарњем програму Главоњићева.

Прочитала је и списак бендова које су изабрали уредници Радио-Телевизије Србије и сарадници емисије Бунт: „Маршали“, „Мали демон“, "Noah", Михајло Татић, "No intent“, "Les Filles", "Red Danger", „Урош и нејаки“, "L`ment", „Интернаут“, „Деформитет“, "Non Grata", „Афотичка зона“, „Шут“, „Бристол“, „Петра" и „Ђирика бенд”.

Пре коначног такмичења, на програму су две полуфиналне вечери.

У стручном жирију ће бити представници домаће рок сцене различитих генерација, који су били чланови жирија и прошле године

„Показали су се као веома добар жири, ефикасан и жири који уме да препозна заиста оно што је добро и што вреди. Па ево, значи, Иван Феце Фирчи, Милош Игњатовић, директор Дорћол плаца, Маја Цветковић, из бенда И-плеј, са нама наравно од почетка Бунт рок фестивала, Милена Милутиновић, Репетитор и Милован Бошковић из Земље грува”, навела је ауторка Фестивала.

Додала је да се сваке године пријављује све више младих људи што је посебно радује. Ове године било је 120 пријава.

„Ове године опет имамо најмлађег такмичара која има 13 година, то јест такмичарку. Онда, занимљиво је да заиста има све више има жена у рокенролу, и то је изразито лепо, некако је лепо кад видите да су бендови прошарани са различитим половима, да није само, значи рокенрол није само музика за мушкарце, ту су и неке дивне жене којих је ево све више. И занимљиво је гледати на који начин млади аутори размишљају о структури песме, тако да добијемо врло онако необична разрешења песама, нешто што је неочекивано, па до тога да има класично лепих песама”, испричала је гошћа Јутарњег програма.

„Враћају те неке мелодије и пуно хармонија и пуно вишегласја сад има у песмама. Значи схватили су да негде није довољно само да пева певач. Лепо је када чујеш вишегласје у бенду, кад њих неколико учествује у певању, тако да се онда добије и боља хармонија и боља аранжман песме. Размишљају о свему, некако као да су већ, поред тога што су аутори на неки начин и продуценти сопствене музике, мада увек је добро да и неки искусни продуцент послуша ту песму, и да им да неке савете и да им помогне”, рекла је Бранка Главоњић.

Полуфиналне емисије Бунт рок фестивала са по десет такмичара су у другој половини маја, након чега је одмах и финале.

Гост у ревијалном делу програма, између осталих је и бенд „Монах“, који је победио на Фестивалу прошле године.

Када је реч о наградама, поред чувене „Муње“ (златна, сребрна и бронзана), ту су и новчане награде које додељује Радио-телевизија Србије.

Најбољи инструменталисти ће добити инструменте, захваљујући сарадницима Бунт рок фестивала.

Такође, најбољи бендови/ такмичари добиће и прилику да наступе на најпрестижнијим музичким фестивалима у Србији и региону, у оквиру пројекта БРФ, који носи назив Бунт рок турнеја.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво