Читај ми!

Алекса Данић има две љубави – математику и музику

Алекса Данић, победник државног такмичења из математике и вице шампион Српске информатичке олимпијаде, воли и музику, свира гитару од четврте године, а прошле године је објавио деби албум под називом „Прва љубав“.

Алекса Данић је ученик четвртог разреда Рачунарске гимназије, а како каже гостујући у Јутарњем програму, љубав према математици и музици се развила независно једна од друге.

„Није ту на почетку, наизглед, била некаква веза. Тако да ја верујем да математика и сама логика врло може да помогне у сналажењу у музици, у нотама и свему томе. Тако да ја верујем да је то донекле повезано“, сматра Алекса.

Највећи успеси из математике и информатике у прошлој години били су му прва награда и прво место на државном такмичењу из математике у Б категорији, док је из Српској информатичкој олимпијади освојио другу награду. Додаје да тренутно више времен посвећује математици и информатици због предстојећих такмичења.

Први ауторски музички албум Прва љубав објавио је прошле године.

„Слабо се тренутно бавим музиком, тако да кажем. Раније сам могао да се фокусирам на обе ствари, али у последње време, како су обе ствари дошле на неки више ниво, и самим тим потребно је више рада и времена за све. Мало се гушим, такорећи у последње време, али решиће се то пре или касније“, додаје гост Јутарњег програма.

Десет ауторских песама на албуму Прва љубав направио у слободно време кроз играње са гитаром. Прва љубав симболизује музику као његову прву љубав, а инспирација су му биле различите ствари.

„Рецимо, песма Тајна порука са албума, она је настала тако што сам видео туђу тетоважу на рамену на којој су биле исписане неке ноте. Ја сам запамтио ту мелодију. Мало сам је модифицирао, пошто није била толико слична томе. Била је слична, али није била комплетно иста као што је мелодија у песми. Дошао сам кући, запамтио мелодију, узео гитару и песма је само изашла из мене“, каже Алекса.

Прву песму је написао са 11 година, а његов стил свирања гитаре се зове 'фингерстајл', по којем је најпопуларнији аустралијски музичар Томи Емануел, који је, наглашава Алекса, по многим мишљењима најбољи акустични гитариста на свету кога је имао прилике и да упозна.

„Упознао сам га 23. марта 2017. године, тада сам се први пут видео с њим. Још једном сам се видео с њим 2022. у августу, када је био на Бирфесту код нас. Прошле године, када је био у Српском народном позоришту, имао сам прилику да свирам пре њега. Шта ми је рекао први пут 2017, искрен да будем, не сећам се, из разлога што сам био млад. Тако да последњи сусрет с њим, морам рећи да ми је био некако најважнији, најемотивнији, мени је највише значио“, каже математичар и музичар.

Додаје да му је славни гитариста дао неке техничке савете које ће сигурно запамтити, али и да га је приликом трећег сусрета није критиковао за разлику од прва два пута.

Песма Два витеза, коју је Алекса одсвирао у Јутарњем програму, настала је у паузи меча Новака Ђоковића и Рафаела Надала на полуфиналу Вимблдона. Меч је био драматичан, играо се дуго и настављен је наредног дана, али је на крају Новак однео победу. У том узбуђењу настала је и песма, каже Алекса Данић, математичар и гитариста.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво