"Дочек" – новосадски пројекат који је по истраживањима позитивно утицао на безбедност, младе и привреду

Седми новосадски Дочек испунио је очекивања за више од 70 одсто публике, која је потврдила да би га поново посетила, показују најновији подаци анкете независних истраживача са Универзитета у Новом Саду.

Резултати истраживања јединствене прославе у овом делу Европе, која је током спајања две Нове године 31. децембра и 13. јануара окупила око 40 хиљада посетилаца, на скоро 50 локација у граду и околини, показују да је другачији концепт Дочека имао позитивне културне, друштвене, туристичке и економске утицаје на град, образовни утицај на младе, али веома битно и на безбедност.

Да се Дочек показао као безбеднији концепт прославе Нове године потврђује скоро 100 одсто испитаника, према независном истраживању, наводећи га као погодног за породичне посете уз добро осмишљен програм за све генерације.

Измештање прославе у Подграђе Петроварадинске тврђаве 31. децембра и организација догађаја на више локација у затвореним просторима 13. јануара, наводе се и као један од кључних критеријума повећања безбедности, према подацима Министарства унутрашњих послова, који показују да од 2019. па до данас није било безбедносно интересантних догађаја у новогодишњој ноћи.

Разлози због којих се Дочек, са око 200 уметника и више од 60 сати програма, издваја у односу на прославе у другим градовима, јесу јединствен концепт, разноликост музичких жанрова, више локација, уз посебан акценат на Подграђе Петроварадинске тврђаве, фокус на култури и уметности и квалитет организације догађаја, како наводе сами посетиоци у истраживању.

Дочек је већ на европском нивоу признат као Најбољи европски тренд бренд у области културе и као такав доприноси имиџу града, према чак 94.25 одсто испитаника, што указује на то да позитивно утиче на перцепцију града и доприноси туристичком развоју, закључују истраживачи.

Развој туризма у Новом Саду показују и подаци Републичког завода за статистику, према којима је у првих шест година реализације Дочека број ноћења туриста порастао за 90одсто у децембру и чак 130одсто у јануару, а да је томе у великој мери допринео и Дочек мишљења је чак 75.26 одсто испитаника.

Уз значајан пораст броја туриста, позитиван утицај Дочека на приходе града препознаје скоро 70 одсто испитаника, док чак 88.25одсто њих сматра да јединствени концепт прославе Нове године утиче и на развој локалне привреде и продукције у Новом Саду, јер укључе чак 2000 људи на реализацији целог пројекта.

За пројекат који је у претходних седам издања имао више од 400 програма, комбинујући две врсте уметности, кроз дела и наступе најважнијих светских уметника и уметница, чак 89.69одсто испитаника сматра да има позитивни и образовни утицај на младе, док више од 90 одсто њих истиче да Дочек доприноси откривању нових градских топонима и простора за културу.

Више детаља о резултатима истраживања Дочека можете пронаћи на сајту docekns.rs.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво