Убрзавају се припреме за шести Сабор народне музике Србије, ове године староградска музика као посебна категорија

Ново издање фестивала Сабор народне музике Србије биће одржано у априлу. Објављен је јавни конкурс са позивом ауторима да конкуришу са новим композицијама. Конкурс је отворен до 15. марта.

„Конкурс предвиђа могућност пријаве аутора са највише две композиције из једне категорије. Сад се ради и староградска музика, биће композиције у духу староградске музике, значи, једно вече ће бити у дом духу а финално вече биће у духу традиционалне народне музике“, рекао је Драгиша Голубовић, председник Савеза естрадно музичких уметника Србије, и позвао ауторе да се пријаве на конкурс.

Припреме за шести Сабор народне музике су у току.

„Доста певача и композитора прави староградске песме, и желели смо да вратимо тај стари сјај, и стари пут“, додао је Урош Марковић, музички уредник у Забавном програму РТС-а.

Марковић истиче да на конкурс стигне и 500 композиција.

„Мислим да ћемо ове године имати 14 нумера у првој вечери, вечери староградске, и 14 нумера у вечери народне музике“, каже Марковић и наглашава да је Сабор фестивал првенствено аутора.

Награде су у висини од 300.000 динара за прво место, 200.000 динара за друго и 100.000 динара за треће освојено место на фестивалу, што важи за обе категорије.

Учеснике прате врхунски музичари, а то су Велики саборски оркестар, Велики тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине и Народни ансамбл Телевизије Београд.

Сабор се одржава 23. и 25. априла. Пренос је на Првом програму РТС-а. Прочитајте детаљније о Правилнику и објављеном Конкурсу.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво