Читај ми!

Век од рођења Василија Мокрањца обележава се концертом на Коларцу

У Коларчевој задужбини одржава се концерт Симфонијског оркестра РТС-а. Уз солисткињу на виолини Катарину Уде, обележава се 100-годишњица рођења једног од најзначајнијих српских композитора Василија Мокрањца.

Обележавањем великог јубилеја – век од рођења нашег чувеног композитора и академика Василија Мокрањца, музичари и публика подсећају на мелодије из његовог импресивног стваралаштва. Најпознатија дела компоновао је за Симфонијски оркестар.

„Василије Мокрањац је изузетно важан стваралац и његови звучни светови су били много другачији за своје време. Наш проблем је што увек волимо страно и туђе, а не оно наше и онда заборавимо наше композиторе. Овим концертом показујемо да то ипак није заборављено и да ти наши великани имају значајно место у нашем животу“, истакао је диригент Александар Којић.

Катарина Уде је професорка виолине у Чикагу. Познате су јој светске дворане и публика широм света, где наступа од малена, али за београдску каже да је једина којој ће се увек враћати.

„Београдска публика је моја најомиљенија публика на свету, ја сам полу-Београђанка и овде сам сваке године, осим у рату. Мени је овде породица била, моја нана, мама и волим да дођем овде. Обожавам људе, они су моји пријатељи, јако драги и цео живот ћу да долазим овде“, рекла је Катарина Уде.

Изводе композицију насталу у зрелом стваралачком добу Мокрањца „Лирску поему“ која је и његово најпознатије дело. На репертоару је и Прва симфонија нашег композитора.

У другом делу вечери – чувени концерт за виолину и оркестар у Ге-дуру Јозефа Јоакима.

понедељак, 26. фебруар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво