Читај ми!

„Ритам је спас“ Александра Дујина нуди нам лековиту мантру за опуштање

Прошло је две године од ауторског издања ЦД-а „Звуци као боје“ (ПГП РТС, 2021.) реномираног композитора и џез пијанисте Александра Дујина. Објављивање песме „Ритам је спас“ логичан je наставак тог музичког концепта, каже аутор који је публици понудио и ремикс верзију песме.

Пијаниста Александар Дујин диплому је стекао на Конзерваторијуму у Бечу, а осим импресивне и плодне музичке каријере, ангажован је као професионалац у музичкој продукцији Радио-телевизије Војводине. Аутор је више од стотину ауторских композиција инструменталне музике.

Гостујући у Јутарњем програму, Дујин наводи да је претходни албум Звуци као боје био његов покушај да први пут ради музику на текстове, на задату тему.

„Било ми је интересантно зато што сам први пут радио тако нешто, јер сам до сада увек писао инструменталну музику. И драго ми је да сви који су чули албум, од пријатеља, познаника, мање познатих људи, коментари су били да им делује као да су већ чули ту музику, делује им познато, а опет има неку специфичност, има нешто што је карактеристично за мене“, додаје пијаниста.

Прошло је две године док није направио следећу комозицију коју је ПГП РТС издао као макси сингл. Поред тога, снимљен је и спот, а промоција аудио издања је била 8. новембра, а данас ће премијерно бити објављен спот за нумеру Ритам је спас који је сниман у Новом Саду. 

„Бавити се музиком значи покушавати успоставити контакт са аудиторијом и да се енергија коју покушаваш да донесеш поделиш са људима који слушају, и када то успеш, то је највећа награда за сваког ко се бави музиком. Јер то је покушај сваког од нас који нешто пише и који се обраћа аудиторијуму да то наиђе на разумевање и да наравно, што је још лепше, да критике буду позитивне и добре, мада није могуће да све буду такве јер свако има свој укус“, напомиње Дујин.

За нумеру Ритам је спас, Дујин каже да је настала као размишљање шта га чини срећним и шта може да га искључи из свакодневице и свега што га окружује.

„Ритам јесте најједноставније обраћање публици и ако човек заиста успе да уђе у песму и ако прихвати тај ритам, могуће је на тренутак се излечити и склизнути  од свакодневног гужвања које нас окружује“, наглашава композитор.

И на овом синглу, наставља се сарадња Александар Дујин Оркестра и вокалне солисткиње Невене Рељин, која Дујинове ноте и аранжмане аутентично досликава својим раскошним вокалом. 

Александар Дујин је аутор музике, текста и аранжмана песме Ритам је спас – „лековите мантре која решава проблеме сваког ко је спреман да се опусти и да јој се препусти."

„За мене је најважније да позитивна енергија ове песме свакоме ко је послуша – 'нацрта' осмех на лицу. Оркестар, који са специјалним гостима броји 13 људи, снимио је ову нумеру током једнодневне сесије у студију у Футогу, а спот је реализован крајем септембра у амбијенту који по нашој процени највише одговара атмосфери ове песме“, наводи Дујин.

Песму Ритам је спас је као дигитални сингл објавио ПГП РТС и већ је доступна и на свим водећим светским сервисима за дигиталну дистрибуцију музике.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво