Окупили се због свирке, а не новца

На конференцији за медије, чланови британског новоталасног састава „Спандау бале“ обећали су да ће вечерас од прве до последње песме свирати само хитове у Арени. Тврде да су паре последњи разлог због којег су се поново окупили и да ће показати да су и даље један од најбољих концертних бендова.

Чланови групе "Спандау бале" (Spandau Ballet), обновљене после 20 година, указали су јуче у Београду да разлог њиховог окупљања не треба тражити у новцу већ у жељи да поново раде "најбољи посао у својим животима" - да држе концерте.

"Дефинитивно се нисмо окупили због новца. Ово је најбољи посао који се може радити. Какво је то задовољство зна само онај ко је стао на сцену", рекао је басиста Мартин Кемп новинарима у Београдској арени, где ће "Спандау бале" вечерас одржати концерт - 23 године после претходног наступа у главном граду Србије, а тада и Југославије.

"Наравно, радо се сећамо концерта који смо 1987. одржали у Београду и памтимо да је публика била фантастична... Ма, била је то права лудница, уз јужњачку атмосферу. Такође, сећамо се и великог гостопримства и... много алкохола!"

На питање како Београд изгледа после толиких година, Мартин Кемп је одговорио: "Па, нисмо га много видели. Дошли смо право са аеродрома", а онда је оценио да је "и Београд, изгледа, имао занимљивих 20 година" које су се поклопиле са паузом у раду "Спандау балеа".

Овај бенд, један од пионира "новог романтизма" и један од најважнијих представника новог таласа у 1980-им, распао се услед тензија између главног композитора, гитаристе Герија Кемпа и остатка бенда, а односе је додатно погоршао судски спор око удела у ауторским правима на песме. Тужени Гери Кемп је добио спор, а тужилачка страна никада није уложила најављену жалбу.

Певач Тони Хедли је рекао да је обнова бенда почела пре две године, када су прво он и Гери Кемп почели да разговарају, а онда и остали чланови оригиналне поставе. Обнављање је, према његовим речима, тражила и публика, па је група почела да вежба и установила да "звучи као пре 20 година".

"Нисмо се окупили само да бисмо залечили старе ране", надовезао се Гери Кемп, који је уз брата Мартина направио и глумачку каријеру.

"Обновила нас је и жеља да свирамо. Проглашавани смо најбољим бендом уживо, и сада доказујемо да смо поново најбољи бенд уживо."

"Спандау бале" су прошле године неколико пута за редом распродали концерте у лондонској "02 арени". Такође су издали албум "Once More" на којем су обрадили неке своје старе хитове, углавном у акустичним верзијама, уз додатак две нове композиције.

Матори секс симболи

Група се налази на повратничкој "Reformation" турнеји, и у Београду ће свирати старе хитове из 1980-их, када је по огромној популарности била ривал бенду "Дjуран дјуран". Њени чланови су такође важили за секс симболе.

На питање да ли се и данас тако осећају, Тони Хедли је одговорио речима: "Сада смо старији секс симболи. На наше концерте, додуше, долазе и млади, које су довели старији који су се својевремено заразили музиком 'Спандау балеа' и 'Дјуран дјуран'".

Гери Кемп је указао да разлог задржавања популарности треба тражити и у чињеници да "многи клинци данас слушају музику осамдесетих", и да "многи музичари цитирају оно што се тада свирало", а онда, додао је, "дођу људи на концерт да чују како је то стварно звучало".

Америчка "R&B" група "Пи-Ем дон" (PM Dawn) имала је 1991. године велики хит "Set Adrift On A Memory Bliss", који је укључивао семплове из песме "True", највећег хита "Спандау балеа".

"То је био велики комплимент за нас", рекао је Мартин Кемп. "Показало се која музика остаје да живи када се скине декорација у виду музичких спотова".

И за Герија Кемпа била је "велика част" што су је један амерички ритам и блуз састав, па још црн, обрадио њихову баладу "True", али је додао да ће она на вечерашњем концерту бити одсвирана "како треба".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара