Читај ми!

Под слоганом Jazzscapes почео 39. Београдски џез фестивал

У Дому омладине концертом квартета саксофонисте Макса Кочетова који је наступио са италијанским трубачем Фабрицијом Босом, почео је 39. Београдски џез фестивал.

После школовања на кијевском музичком колеџу и усавршавања у Немачкој и Француској, Украјинца Максима Макса Кочетова, пут је довео у Београд, где живи и ради од 2006. године.

Био је први алт саксофон Биг бенда РТС, а потом основао квартет и отиснуо се у ауторске воде. Домаћа критика га сматра једним од зачетника новог српског џез таласа.

Ми смо са младим музичарима из Београда које сам упознао, кренули да радимо нешто ново, нешто ауторски, тај мој други албум. После тога сви су кренули да снимају албуме ауторске. Тако то крене“, каже саксофониста Максим Кочетов.

Аутентичан ауторски израз и инвентивност оно је по чему је квартет Макс Кочетов препознатљив. Са италијанским трубачем, Фабрицијом Босом, вечерас су премијерно представили нумере са предстојећег издања, које очекивано доноси другачији звук.

Извођење нове музике за мене је увек узбудљиво и веома сам срећан што су нас позвали. Наступао сам овде са Стефаном ди Батистом, пре пет година. Сада сам овде са Максом и његовим квартетом који звучи фантастично“, истиче Фабрицио Босо.

Повезивање домаћих уметника са колегама из иностранства јесте у традицији нашег најстаријег џез фестивала.

Један од фокуса овогодишњег издања је на саксофону, јер су чак девет лидера ансамбала који учествују саксофонисти. Под слоганом Jazzscapes Фестивал је званично отворен, а најактуелније из света џеза слушаће се до затварања 29. октобра.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво