Читај ми!

Најџел Кенеди за РТС: Без обзира на жанр, једина подела музике је на добру и лошу

После две концертне недеље Београдских музичких свечаности, фестивал затвара светска звезда, виолиниста Најџел Кенеди. Уочи два наступа са Оркестром „Виртуози“ говорио је за РТС о београдској публици, сарадњи са светским рокерима и зашто музику дели само на добру и лошу.

Најџел Кенеди на почетку разговора за РТС истиче да када год се врати у Београд, себи каже како је лепо поново бити овде.

– Имам пријатеље које сам упознао пре 30 година. Овде људи говоре истину и увек се зна шта мисле о вама. Нисте као народи који су често негде између, овде се зна када некога волиш или не. То олакшава све.

Сматрате ли да је важно да у класичној музици уживају и младе генерације?

– Мислим да је важно приближавати добру музику младима. Не мора да буде класична. Ленон Бернстајн који је био фантастичан музичар пре много година је на питање да ли је џез бољи од класике, рекао да постоје само две врсте музике – добра и лоша. Добра музика може да буде све, и рок музичар Дејвид Боуви и пијаниста Алфред Брендел, Корсаков и Бетовен и Лед зепелин. Не смемо да имамо предрасуде о музици, јер како ћемо их отклонити за људе? Музика је толико једноставна. Ако посматрамо да је сва музика на свету велика авантура онда сјајна авантура могу да буду и сви људи на свету, одговорни једни за друге.

Сарађивали сте са светским рок звездама, од сваког извођења направите спектакл и публика воли рокера у вама. Шта мислите о мешању жанрова?

– Ја сам само музичар. Ако свирам рок музику, то је зато што је свирам још од 14. године, то заиста не радим из маркетиншких разлога да бих добио неку популарност, радим то јер волим музику и чујем како може добро да звучи. Исто је и са џезом који сам свирао или када пишем своју музику. На другима је да процене да ли је моја музика добра или лоша. Али волим да пишем и за свој бенд, увек сам оригиналан и тако ће остати.

Зашто сте свој оркестар назвали Оркестар живота? Има ли тај назив неку симболику?

– Објаснићу вам. Дечко који се зове Џез Колман из сјајног панк рок бенда Killing Joke ми је рекао: Основаћу Бенд смрти, а ја сам рекао: Oсноваћу Оркестар живота. Позитивно насупрот негативном. Његов оркестар никада није основан, а наш увелико постоји. Чекао сам ту битку између добра и зла, али се никада није догодила.

Хвала Вам на разговору.

– Хвала Вама много! Cheers!

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво