Читај ми!

Бемус – Вердијев реквијем, Симфонијски оркестар и хор РТС-а и Хор Опере Народног позоришта у Београду

У току су 55. Београдске музичке свечаности. Светске звезде класичне музике већ су наступале у Београду. Синоћ је одржано вече композитора Ивана Јевтића, а вечерас у Коларчевој задужбини наступа Симфонијски оркестар и хор РТС-а.

Пуна сала на отварању БЕМУС-а током наступа сопрана Василики Карајани и тенора Андреа Каре, најавила је добру посећеност током фестивала. Публика је овацијама пратила наступ црногорског симфонијски оркестра и светског виолинисте Романа Симовића. У Народном музеју премијерно је изведен концерт за обоу и камерни оркестар, дело академика Ивана Јевтића.

„Ја сам сва моја дела писао за одређене људе, оне које сам познавао, јер сматрам да ја пишем хуману музику знате, ја нисам постхуманиста који се служи другим електроником и другим методама интернетом. Ја пишем за човека, ако ми се човек свиди као музичар, као појава, то онда иде лако“, рекао је Иван Јевтић,академик, композитор.

Вердијев реквијем, једно од најзначајнијих дела вокално инструменталне музике вечерас изводе Симфонијски оркестар и хор РТС-а уз појачање. Први пут у једном капиталном делу сучељавају гласове хор РТС-а и хор Народног позоришта.

„У последњих 15-ак година чини ми се да је управо улога РТС-а била та која је омогућила БЕМУС-у да опстане, да се развија даље као једини у суштини велики ансамбли који су континуирано присутни на БЕМУС-у. Мени је драго што сам и лично ту имао улогу да је музичка преодукција РТС-а препознала неопходност да негује и да подржава наш најзначајнији фестивал“, рекао је Бојан Суђић, уметнички директор БЕМУС-а.

У Народном музеју сутра наступа Квартет рубикон. Дан касније концерт који се дуго чекао - пијаниста познат светској публици Борис Березовски. Још једном пред публику излазе музичари Симфонијског оркестра РТС-а - 20. октобра, а на затварању наступа Најџел Кенеди, виртуоз на виолини.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво